in Dagelijks

Yann Collet

Ik ben meestal wel goed thuis in het kennen en duiden van personen die een belangrijke bijdrage aan de IT hebben geleverd, maar tot 12 uur geleden wist ik niet wie Yann Collet was. En jij waarschijnlijk ook niet. Maar gezien het feit dat je dit berichtje leest, kan ik met 100% zekerheid vaststellen dat je nu een stukje van zijn code gebruikt.

Yann Collet is namelijk de ontwikkelaar van de zstd compressie techniek (en LZ4). Het is de techniek die tegenwoordig overal in zit. Het is hoe Netflix films de wereld in pompt, hoe videogames enorme werelden over het internet sturen of op een schijfje opslaan, het is wat ze bij de Large Hadron Collider gebruiker om massieve hoeveelheden data te exporteren.

Ik heb al vaker geschreven dat we op de schouders van giganten staan. Eenpitters, genieën, die iets bedacht hebben — voortbordurend op iets anders — en waar nu de hele wereld gebruik van maakt. Denk aan Linux, codecs (zonder codecs geen YouTube), PHP of WordPress en meer, veel meer.

Het verhaal van Yann is echter bijzonder op een aantal manieren. Hij was ‘gewoon’ projectmanager voor een marketingbedrijf in Parijs, heeft geen IT achtergrond, begon vrij laat (de techniek is ook vrij nieuw, je zou verwachten dat iemand anders het al bedacht zou hebben), en is het begonnen omdat ie aan het klooien was met zijn grafische rekenmachine uit de jaren 90. Maar wat hij gemaakt heeft is vele malen sneller en beter dan wat er tot dan toe was. Niet vanaf dag één, maar hij bleef doorgaan en zo versloeg zijn compressietechniek die van het miljardbedrijf Google.

Yann werkt nu voor Facebook (hij kon aan de slag bij elk SV bedrijf) en heeft nog geen eigen Wikipedia pagina (!).

Zijn hele verhaal kun je beluisteren in deze formidabele aflevering van CoreRecursive. Dikke aanrader.

This is the wildest story I’ve ever heard in terms of impact. A marketing professional, a project manager, a couple evenings a week after he bikes home from his job in Paris, starts tweaking a calculator game. And by the end of it, Yann has shifted a whole industry’s approach to data compression and saved billions and billions of dollars.

Adam Gordon Bell (geen hyperbool)

Dat Yann een volhouder is, is duidelijk, maar hij geeft ook drie algemene tips:

  1. Doe het niet voor het succes
  2. Blijf doorgaan
  3. Leer elke dag iets nieuws, maak elke dag iets beter. Dat telt op.

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

  • Marleen Stikker fittie met Alexander Klöpping - Jan van den Berg

    […] De compressie techniek die verstouwen van grote hoeveelheden data mogelijk maakt: zstd […]