Afgelopen week zag ik de documentaire over Schorem, de Rotterdamse barbierszaak. De laatste jaren timmert deze winkel keihard aan de weg met een vooralsnog ‘fris’ concept. De 2 ondernemers hierachter worden gevolgd bij de aanschaf en verhuizing naar een nieuw pand. Het biedt een aardig kijkje in een niche wereldje vol met getatoeëerde en ge-piercde barbieren. Maar tot mijn verrassing zat het ook vol met management wijsheden. Ik weet niet of de eigenaren zich hier bewust van zijn of dat ze onbewust (op intuïtie?) een aantal goeie keuzes maken. Daarom in deze blog mijn kijk op deze docu.
Core business
Het is geen gewone kapperszaak. Dat is direct duidelijk. Vrouwen zijn niet welkom (écht) en je kan kiezen uit een beperkt aantal kapsels en verder niet. Beperkte keuze dus in een wereld waarin juist keuze vrijheid zo belangrijk lijkt (los van de keuze stress die dit kan veroorzaken). Hoe is het dan toch mogelijk dat het zo’n succes is? Hier heb ik 2 antwoorden op gekregen.
“Wij knippen de kapsels die zichzelf bewezen hebben in het verleden. … Elke man die daar mee loopt ziet er goed uit.”
“Wij perfectioneren iets wat we al kunnen. Wij proberen telkens gewoon hetzelfde product nog beter af te leveren.”
Het steeds verfijnen en verbeteren van dat ene en die haarscherpe focus is natuurlijk wat sterk terug komt in Lean Six Sigma. Deze, deels Aziatische, management theorie leert om alle onnodige zaken weg te strippen en te focussen op alleen dat wat belangrijk is. Schorem snapt heel goed wat dat is voor hun en alles is daaraan ondergeschikt. Ze snappen dus heel goed het belang van hun core business. Ik zie hier ook parallellen met een andere documentaire over de beste sushi maker ter wereld. Deze chef benadrukt ook voortdurend: ik doe geen nieuwe dingen, ik verbeter alleen steeds dat wat ik doe.
Werving & Selectie
De meeste barbieren die ondertussen in de zaak werken, zijn dat van huis uit helemaal niet. Het zijn dealers, voortvluchtigen, randfiguren. Ze zijn puur binnen gehaald op persoonlijkheid. “Dat knippen leren we je wel.” Ook dit is veelzeggend. En doet me ook denken aan Jim Collins en zijn boek “Good to Great”. Het begint met goede mensen. Dat is de basis.
Ze geven hiermee aan dat cultuur initieel boven kunde gesteld wordt. Dit past ook goed bij wat Druckner zegt. Zit de cultuur goed, dan kun je de wereld aan.
En één van mijn persoonlijke favoriete quotes over ditzelfde onderwerp komt van de Kommandant van de U96 uit de film Das Boot: Gute Leute muss man haben. En zo is het.
Brand management
Maar het zijn geen domme jongens ze snappen heel goed dat ze met het beheersen van die core business en die gecreëerde cultuur iets unieks in handen hebben. Iets dat verder gaat dan de fysieke winkel. Sterker nog het gaat duizenden kilometers verder bij een barbershop uit Bangkok die geïnspireerd is door Schorem. Maar ze weten er ook munt uit te slaan door het organiseren van een muziekfestival waarbij de muziek en sfeer de cultuur achter hun merk versterken. Dit gaat dus veel verder dan het knippen van haar.
Knap stukje brand management.
Intern opleiden
Dit sluit aan bij het feit dat ze hun core business goed begrijpen. En dit vond ik het meest typerende detail van de hele documentaire. De aandacht en toewijding die beide eigenaren stoppen in het opleiden en trainen van de nieuwe barbieren. Het spreekt boekdelen. Ze laten niet iedere gek zo maar even knippen (bescherming van de core business) maar het duurt ook lang voordat je überhaupt mág knippen (kwaliteit). Ook zit in deze vorm van “apprenticeship” natuurlijk de verankering van de cultuur. Dit is precies hoe de Facebooks en Googles van de wereld groot zijn geworden. Die zitten in een business waarbij intern opleiden wel moest want niemand had de kennis. Schorem pakt dit op dezelfde manier aan en slaan 2 vliegen in 1 klap: kennis en kunde bijbrengen en cultuur verankeren.
Toekomst
Het is interessant om te volgen hoe een zaak als Schorem zich verder gaat ontwikkelen. Ik kan niet ontkennen dat ik denk dat ze deels meeliften op een trend (waar ze zelf ook katalysator van zijn). Maar het is geen ‘fluke’. Door bovengenoemde 4 punten verwacht dat een zaak als Schorem het altijd goed zal doen. Opvallend om te zien is dat de eigenaren bewust slechts 1 fysieke zaak willen houden. Dit terwijl ze al met gemak een hele keten hadden kunnen opzetten. Maar ze snappen ook wel dat het beheren van cultuur en het managen van het merk dan een stuk lastiger wordt. Misschien is er nog een andere reden voor of wellicht gaan ze er nog aan toegeven. Het kan natuurlijk ook zijn dat een werknemer voor zichzelf gaat beginnen (niet onwaarschijnlijk). En ook de “copy cats” zullen natuurlijk de kop opsteken. Maar zolang die niet dezelfde filosofie hanteren als Schorem zullen die geen lang leven beschoren zijn.