in Dagelijks

Drie billboards en schone schoenzolen

Afgelopen weekend had ik na een krap uur John Wick 4 uit gezet. Misschien is het wel wat voor jou, maar het is niet voor mij. Dat had ik natuurlijk ook wel kunnen weten, en ik begrijp dan ook niet zo goed waarom ik deze film eigenlijk had aan gezet. De 7.7 op iMDB is misleidend.

Ik weet wel dat ik er een beetje sacherijnig van werd. Dat ik hier mijn tijd mee had verdaan. Ik voelde een aandrang om als tegengif iets “goeds” kijken. En ik herinnerde me: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri van een paar jaar geleden. Dus die zette ik aan.

En ik vond die film nog beter dan de eerste keer dat ik hem keek in 2018 (misschien omdat ik het nu heel direct vergeleek met John Wick 4). Maar Three Billboards Outside Ebbing, Missouri heeft veel: perfecte casting, subliem acteerwerk, kloek plot, het juiste tempo en ritme en humor.

Maar toch is er een dingetje.

In één van de eerste scenes is iemand een boek aan het lezen. Niet zomaar een boek maar A Good Man Is Hard to Find van Flannery O’Connor. En dat is natuurlijk beslist geen toeval van schrijver en regisseur Martin McDonagh.

Het boek is dan ook net lang genoeg in beeld om de aandacht te vragen. Je kan de titel zien. Dat is wat de regisseur wil. Maar goed, daar gaat het nu even niet om.

Flannery O’Connor

Het gaat er om: wat valt er nog meer op in dit shot? Kijk eens naar de schoenzolen.

De schoenzolen doen vermoeden dat deze schoenen net nieuw zijn. Sterker nog, deze schoenen zijn nog nooit gedragen. Het is het soort onrealistische schone schoenzolen zoals je alleen in films ziet.

Een paar scenes verder, zelfde kantoor, met, als het kan, nóg schonere schoenzolen.

Cop shoes, never worn

En dan ga ik googlen en lees ik dat de film in slechts 33 dagen is opgenomen, dus ja die schoenen zijn sowieso nieuw.

Het zijn dit soort dingetjes die opvallen en me uit een verhaal of film kunnen trekken en waarom een film als John Wick 4 mij de hele tijd uit een verhaal haalt. Ik wil best voorgelogen worden maar doe dan wel wat beter je best.

De hoeveelheid schone voetzolen zijn een graadmeter voor hoe goed een film is.

Bij de meeste films leiden dit soort details af en dat dit niet het geval was bij Three Billboards Outside Ebbing, Missouri bevestigt eigenlijk alleen maar de kwaliteit van deze film.

Laat een reactie achter

Reactie