Trump Macleod

in Dagelijks

Het boerderijtje aan het einde van de wereld

Er staat een oud boerderijtje aan het einde van de wereld. Ik was er gisteren. Het miezerde. Wat de grauwheid van de omgeving waar dit boerderijtje staat perfect accentueerde. Het is geen museum, want er wonen gewoon mensen in dit boerderijtje. Het leven gaat hier door.

Als je wil weten waar het precies is, dan moet je goed op internet zoeken. Het boerderijtje staat in een klein dorpje dat eigenlijk niet veel meer is dan een langgerekte straat. Er staan veel dezelfde vergelijkbare soorten huizen in die straat. Ze lijken allemaal op elkaar.

Toch is dit echt het boerderijtje waar op 10 mei 1912 een dochter werd geboren. Haar naam was Mary Anne Macleod. Ze was de tiende in het gezin Macleod. Er waren weinig mogelijkheden voor haar. En die mogelijkheden werden alleen maar minder. In 1914 begon The Great War. En nergens in het land waren de verliezen in verhouding zo groot als hier; 1100 jongens stierven in The Great War. Er was veel armoede.

Volgens genealogisch onderzoek leefden ontheemde families in Mary Anne’s dorp in “human wretchedness“. En lokale historici stellen dat de huizen destijds “onbeschrijfelijk smerig” waren, en dat families in het gebied een sober leven leidden.

Dus toen Mary Anne 17 jaar was, vertrok ze naar de USA met 50 dollar op zak. Op zoek naar een nieuw en ander leven. Ze kwam aan op 11 mei 1930, één dag nadat ze 18 was geworden. Haar nieuwe leven was begonnen. En in dit nieuwe land bouwde ze dat nieuwe leven verder op. Ze trouwde en kreeg vijf kinderen.

De vierde van die kinderen bezocht in 2008 het huis waar zijn moeder bijna 100 jaar eerder werd geboren. Het boerderijtje. Er zijn foto’s van, de pers was er bij. Want deze zoon was inmiddels een bekende persoon in dat land waar zijn moeder naar toe was verhuisd.

Een paar jaar later werd hij zelfs president van dat land.

En vandaag gaat dat land bepalen of hij dat weer mag worden.

Of hij geschikt is om de machtigste persoon ter wereld te worden.

Dat dit een mogelijkheid is, houdt me al 8 jaar bezig. En ook daarom wou ik hier kijken.

Waar het begon. Hoe het begon. Het begon met het besluit dat de 17-jarige Mary Anne Mcleod nam in dit kleine boerderijtje aan het einde van de wereld. Het besluit om deze plek achter zich te laten en een nieuw leven in een nieuw land op te bouwen.

Vlinders fladderen en meisjes van 17 maken in 1930 een besluit en heel de wereld is op 5 november 2024 in afwachting wie president gaat worden.

Maar wat de uitkomst ook wordt, dit boerderijtje staat er morgen ook nog. Want het leven gaat door.

Zelfde huis, zelfde plek. Maar daar houden de vergelijkingen op.

Laat een reactie achter

Reactie