Er is een nieuwe Spider-Man film. De zoveelste. De reden hiervoor is dat Sony in de jaren 90 de filmrechten verkreeg van Marvel en die rechten alleen mag houden als het elke 3 jaar en 9 maanden productie voor een nieuwe film opstart én die film uitbrengt binnen 5 jaar en 9 maanden. Zo niet, dan vervallen de rechten.
Dit is waarom er altijd Spider-Man films in de bioscoop lijken te zijn.
Echter toen Marvel later Marvel Studios begon — met als doel zelf films te maken — kwamen ze er achter dat die deal toch niet zo gunstig was. Spider-Man films bleken nogal populair en lucratiever dan de strips en poppetjes. Maar aangezien Sony de filmrechten heeft, had Marvel — eigenaar van Spider-Man — het nakijken.
Dit is waarom je wel (een andere) Spider-Man in Avengers films ziet. Dat mag want dat is geen Spider-Man film. En dit is ook de reden waarom Spider-Man films niet op Disney+ staan (eigenaar van Marvel Studios). Die rechten heeft Sony.
Deze blog zou nu kunnen eindigen met de les: verkoop nooit je intellectuele eigendom met een open einde.
Maar de andere kant is; was het Marvel gelukt om zelfstandig een superhelden filmindustrie te creëren zoals Sony dat nu voor hun heeft gedaan? Die vraag blijft in het midden. Interessanter is wat Marvel recent gedaan heeft.
Na jaren bakkeleien begreep Marvel dat Sony de filmrechten nooit ging opgeven, heeft Marvel het slimste gedaan wat ze konden doen.
Ze hebben Sony voorgesteld om nog méér Marvel karakters in de Spider-Man films te gebruiken!
Voor de mensen die niet ingevoerd zijn in de superhelden wereld: Doctor Strange (uit de nieuwste Spider-Man film) is een Marvel karakter, en het is ongehoord dat die in een Sony productie verschijnt. Er zijn bijna geen precedenten voor: het intellectuele eigendom van het ene bedrijf die verschijnt naast het intellectuele eigendom van de ander.
Maar wat is het resultaat? Een waanzinnig succesvolle film. En iedereen wint, inclusief het bioscooppubliek.
Marvel heeft de best mogelijke zet gedaan binnen de mogelijkheden die ze hadden en binnen de beperkingen gezocht naar constructieve oplossingen. En in plaats van nog strakker op hun intellectuele eigendom te gaan zitten — hun kracht — hebben ze die kracht juist weten in te zetten in een deal waar uiteindelijk beide partijen baat bij hebben*.
(*En ik heb het niet geverifieerd maar ik denk dat de rechten voor allerlei side-characters spin-offs niet bij Sony liggen. Kaching.).