Tijdens het schrijven van deze blog overleed de Britse koningin, na een onwaarschijnlijke regeerperiode van meer dan 70 jaar.
Toen ik begon met schrijven was de titel nog niet waar. Inmiddels wel. Met deze de blog wou ik een andere betekenis van deze vier woorden er uit lichten, want ‘The Queen is Dead’ is ook de titel — en titeltrack — van het Smiths album uit 1986. Dat de queen toen nog 36 jaar langer op de troon zou zitten had niemand denk ik verwacht.
Maar denk niet dat deze titeltrack een eerbetoon of ook maar een droevig nummer is, die de titel doet vermoeden. Ja, het heeft de kenmerkende melodramatische upbeat feel waar The Smiths bekend om zijn, maar het nummer klinkt ook juist heel gejaagd met veel drums en gitaren. Dat wat de muziek betreft. Maar het nummer gaat vooral om de tekst. Want Morrissey is beslist geen fan van het Britse koningshuis, zo dagdroomt hij in dit nummer het volgende:
Her very Lowness with her head in a sling
I’m truly sorry but it sounds like a wonderful thing
Om vlak hierna de volgende vraag te stellen:
I say Charles don’t you ever crave
To appear on the front of the Daily Mail
Dressed in your mother’s bridal veil?
Een vraag die vandaag uiterst relevant is. Maar dat terzijde.
Het is beslist een anti-koningshuis nummer te noemen.
In de Britse cultuur speelt muziek een andere rol dan bij ons. Logisch, zij hebben The Beatles en The Rolling Stones en wij hebben (hadden?) Nick & Simon. Dus toen Thatcher in 2013 overleed, door veel Britten — vooral aan de Labour kant — een gehate figuur, waren er Britten die dat extra onderstreepten door het ‘Ding-Dong! The Witch Is Dead’ bekend van the Wizard of Oz naar de nummer 2 positie in de hitlijsten te stuwen (en in Schotland zelfs naar nummer 1).
Gaat dat nu ook met The Smiths gebeuren, met het album of het nummer? Dit vraag ik me dus al sinds 2103 af! Dit omdat het in Engeland een redelijk bekend nummer is, en de titel is bijzonder treffend. Het ligt dus gezien de Britse cultuur misschien voor de hand.
Maar nee, ik denk niet dat het nummer de hitlijsten gaat bestormen. Met name vanwege de tekst.
Het land is in rouw. Er zijn geen feestende mensen op straat. Politiek is één ding, de koningin — hoezeer ook verbonden met de politiek — lijkt echt wat anders. Het was niet de koningin van een partij, of van een groep maar van een hele natie. Misschien is mijn observatie gekleurd omdat ik tijdens het schrijven de BBC aan heb staat en die zijn in diepe diepe rouw, en lijken de spreekbuis te zijn voor de gevoelens in het het land.
Natuurlijk is niet elke Brit een koningshuis-fan, zoals Morrissey. Maar ik zie niet gebeuren dat dit nummer de hitlijsten gaat bestormen, en sowieso welke DJ durft dit nu te draaien?
Webmentions
[…] schreef al eerder over de queen. En de laatste weken was er natuurlijk elke dag nieuws over de […]