in Dagelijks

Urk – PS2023

Ik deed vorige week in mijn column in het Urkerland een aantal voorspellingen.

Column Urkerland 9-3-2023

Zullen we even kijken wat hier van is uitgekomen?

PartijVoorspellingResultaat Urk
FvD<5%5,2%
PVV10 – 15%6,6%
SGP45%40,5%
CDA/CU>20%12,1%
Krachtig Flevoland<5%3,4%
BBB>20%29%
Bron.

U mag uw eigen conclusies trekken. Één conclusie die ik trek is dat het waanzinnig druk was bij ons stembureau, we hadden meerdere uren lange rijen tot buiten de deur. Deze verkiezingen leefden dus echt en mensen trokken hun schoenen er voor aan. De opkomst was dan ook 78,3%, wat ook voor Urk voor dit type verkiezingen hoog is.

Het beeld is wel duidelijk: de BBB komt binnendenderen, en de rest krimpt.

T.o.v. van 2019 heeft alleen de SGP zich gerevancheerd omdat zij HEEL licht iets groeien op Urk. Waren die boerenzakdoeken misschien toch een gouden greep!

Urk?!

Toen FvD in 2019 zo’n 17% van de stemmen pakte was dat al ongekend voor Urker begrippen. Maar de BBB gaat daar ver overheen.

Deze uitslag betekent vooral dat er (zoals het nu lijkt) 7 Urkers in de Staten komen. Ik denk dat dit een record is?

Veel valt er denk ik verder niet aan te analyseren, het landelijk beeld telt ook op Urk (explosie van BBB).

Op één puntje na misschien. Die zijn te vinden bij de Waterschapsverkiezingen die natuurlijk ook gister plaatsvonden. Daar is een iets ander beeld te zien (dit zijn cijfers van mijn eigen stembureau, als indicatie voor Urk):

Wat valt op?

De CU-SGP pakt hier — traditioneel — ruim meer dan de helft van de stemmen. En ook CDA doet het hier beter dan in de PS.

Hier kun je lang en breed over filosoferen. De Urker die nu BBB stemt, voelt zich ergens schuldig cq. gunt het de CU/SGP en/of CDA toch ook wel?

En is het effect van twee verkiezingen op één dag, dat nu in het voordeel van de BBB werkt? Hup, allebei een stem. Zoiets.

Want met de SGP uitslag van vorig jaar vers in het achterhoofd zitten er nu ook kiezers tussen die toen SGP hebben gestemd en nu BBB (voor de Staten).

De koe van Minerva?

Er zal nog lang over deze verkiezingen worden nagepraat. Want het is een onwaarschijnlijke prestatie dat een partij die ternauwernood één zetel haalde in de Tweede Kamer het presteert om zo’n verkiezingsuitslag af te dwingen. Knap, zeker, maar ook veelzeggend over de staat van het land, de ontevredenheid over het huidige bestuur, de rol van de media en meer van al dat.

En wat betekent het voor de politieke verhoudingen in Den Haag en kan de BBB het momentum volhouden tot de verkiezingen in 2025 (de eerstvolgende verkiezingen volgend jaar voor het Europees Parlement zal ook een BBB feest worden), of gaat er nu vol ingezet worden op de oppositie voor (weer een val) van het kabinet om nieuwe verkiezingen af te dwingen?

Dat is natuurlijk het echte strijdtoneel van de BBB.

Maar de allergrootste vraag zal zijn; kan van der Plas alles bij elkaar houden? Partijen die snel groeien hebben daar vaak de meeste moeite mee. Daar zijn genoeg voorbeelden van.

Van één Kamerzetel naar meer dan honderd staten zetels en 15 Eerste Kamer zetels. Het zijn groeispurten waar elk normaal organisme van uit elkaar zou barsten. De BBB heeft (nog) geen organisatie staan die dat aankan, want ook zij rekenden hier niet op. De WhatsAppjes van Caroline vanaf de bank als bestuur- en communicatiemiddel zullen moet professionaliseren naar iets anders om zo’n organisatie (want dat is het) te bedienen.

Meer dan 100 nieuwe individuen, die allemaal een eigen beeld hebben van wat deze nieuwe partij zou moeten betekenen of moeten doen. Zoveel hoofden en zinnen en zoveel mensen met ambitie. Dat bij elkaar houden zal dat de echte uitdaging worden voor van der Plas.

Het worden interessante tijden!

(Dat gezegd hebbende. Ik hoop ook ergens dat politiek weer een keer saai kan worden. Omdat het gewoon allemaal degelijk draait en er geen onvrede is en we niet van hot naar her rennen achter elke soundbyte aan.)

Eerdere edities van verkiezingsuitslagen analyses:

Laat een reactie achter

Reactie