in Tips

VLC tips

Een tijdje geleden las ik deze post en die eerste twee zinnen herkende ik. Mensen die niet weten hoe je iets (software in dit geval) goed of beter kan gebruiken. “Painful to watch” indeed! Als je weet dat iets beter makkelijker kan. Ik ben daarom zelf altijd gevoelig voor nieuwe tips en tricks. Als ik bij iemands toetsenbord sta probeer ik altijd automatisch te zien hoe hij/zij iets doet. Zo heb ik heel veel (commandline) trukjes opgepikt (CTRL+R anyone?). En ik zou nu natuurlijk allerlei vim tips uit de doeken kunnen doen; maar dat is maar voor een kleine groep mensen interessant.
Maar een programma als VLC: wie gebruikt het niet? Dat is gelijk de eerste tip. Het maakt me niet uit wat je nu gebruikt om gedownloade of zelfgemaakte videos op je PC of Mac te bekijken. Gebruik VLC.

Seriously. Download VLC.

Goed, je hebt VLC? Prima! VLC is soepel, compleet, FREE (als in gratis) en geen moeilijk gedoe met codecs (wat best lang een probleem was). VLC is hèt antwoord om videos te kijken op je computer.

Maar VLC zal inmiddels al wel bij de meeste mensen bekend zijn. Maar voor al die VLC gebruikers hier een paar tricks die ik zelf vaak gebruik en misschien heeft u er ook wat aan (voor zover deze nog niet bekend waren):

1. Gebruik spatie om een video te pauzeren of om na pauze verder te spelen.
2. Dubbelklik op het VLC scherm om de video full screen te maken (en weer dubbel klik om naar het oude formaat te gaan).
3. Scroll met je muis omhoog of omlaag om het volume aan te passen.
4. Ik gebruik zelf altijd de optie ” Minimale Weergave”. Als je dan een video niet full screen kijkt; heb je geen ‘clutter’ van menus en andere balken. Screen estate noemen we dat.
5. Ondertitels. Overal op internet zijn ondertitels te krijgen. Dit is vaak een download in de vorm van een .srt bestandje. Ik heb mensen al allerlei capriolen zien uithalen met dat bestandje. Maar de tip is: sleep het srt bestandje OP je video terwijl die speelt. Et voila; ondertitels.

Bonus tip!

Voor ervaren gebruikers. Je kan je VLC zo opzetten dat je naar ondertitels kan zoeken vanuit VLC. Lees hier hoe dat moet.

Zelf nog tips: drop ze in de comments!

Laat een reactie achter

Reactie

  1. cmd b en ik gok ctrl b in Windows. Wanneer je een film niet af kan kijken, maak je een handige boekenlegger aan. Nooit meer scrollen en zoeken waar je ook alweer was.