in Dagelijks

10 lessen over vaderschap

Vandaag is het 10 jaar geleden dat ik vader werd. Anders gezegd: onze oudste dochter is vandaag jarig.

En nu zou ik natuurlijk 10 (decimaal) lessen over vaderschap kunnen delen, maar ik zal er slechts 10 (binair) delen. Dat is wat korter, omdat het leven — iets — belangrijker is dan blogs lezen.

Hier volgen ze.

0. We hebben geen invloed op de voortgang van tijd

10 jaar is 520 weken, een aanzienlijk deel van de gemiddelde 4000 weken.

Ik zou nu de clichés kunnen aanhalen dat tijd “ongekend snel gaat” en als “zand door je vingers glipt” en meer van dat soort dingen. Maar dat is geen nieuws, het zijn dan ook clichés voor een reden.

Wat je met deze kennis moet doen is je er niet druk maken, want daar heb je niets aan én het verandert niets! Wat je het beste kan doen: besteed die tijd die je gebruikt vooral zinvol en liefdevol.

Als ik het moet spellen: breng tijd met je kinderen door.

1. Iedereen is zijn eigen individu

Wij mochten na onze dochter nog 2 keer ouders worden. Als daar één les uit te halen is, is dat iedereen anders is, zelfs al delen ze dezelfde genenpoel. Dus dit geldt helemaal voor mensen die uit een andere genenpoel komen. We verschillen allemaal, op subtiele en minder subtiele manieren. Tijd besteden (zie punt 0!) om iedereen hetzelfde laten denken en doen is daarom vaak weggegooide tijd, accepteer dat we anders zijn (makkelijker gezegd dan gedaan).

Dat gezegd hebbende denk ik heb ik ervaren dat ieder kind (mens) in principe alles kan leren, maar omdat iedereen verschilt kan de manier van leren volstrekt anders zijn.

De gekozen aanpak bepaalt het succes.

De les is dus hou hier in de benadering van andere mensen rekening mee. En onthoudt dat uiteindelijk ieder mens iemands kind is.

Bonus: als vader krijg je soms dit soort mooie dingen.

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

  • 12 - Jan van den Berg

    […] 20232022 […]

  • 10 - Jan van den Berg

    […] Die met het Verzetsherdenkingskruis.Ook daarom is 5 mei altijd een bijzondere dag. Zeker de laatste 10 […]