in Dagelijks, Podcasts

Waarde maken en waarde vangen

Ik luisterde de Jong Beleggen podcast waarin ze het boek Zero to One van Peter Thiel bespreken. Ik schreef er al eens eerder over. Het is een redelijk dun boekje, wat vol met interessante ideeën gaat.

(Over de contraire ideeën van de persoon Peter Thiel gaat het nu even niet).

In de podcast gaat het onder andere over een manier om naar bedrijven te kijken.

Elk bedrijf kun je waarderen op de volgende twee activiteiten:

  • Waarde maken
  • Waarde vangen

De allerbeste bedrijven doen allebei. Zo vangt Apple veel van de waarde die ze zelf maken.

Het probleem is dat er ook veel bedrijven zijn die wel veel waarde maken, maar die ze zelf niet vangen. Als voorbeeld noemen ze PostNL. PostNL is belangrijk en voegt veel waarde toe aan de Nederlandse economie. Maar PostNL weet zelf weinig van die waarde te vangen.

Een bedrijf dat veel waarde vangt, maar eigenlijk weinig waarde maakt is een luxe merk als Hermès. Ze maken een tas van een paar euro, maar door de branding is dit heel veel waard. Waarde die zij ook allemaal zelf vangen.

Nadat ik dit had getypt, zag ik dat ze dit op hun eigen site ook al hadden opgeschreven:

Een paar voorbeelden van bedrijven die goed zijn in Value Creation maar niet in de Capturing daarvan: Twitter (voor de overname door Elon Musk), Snapchat, Just Eat Takeway, Spotify, Pinterest, Duolingo, GoPro, Dropbox, Volkswagen, Air France-KLM, PostNL.

Andersom bestaat natuurlijk ook, bedrijven die goed zijn in Value Capturing maar niet in het creëren daarvan. Veel nutsbedrijven, luxemerken (LVMH, Hermès), casinobedrijven en loterijen, Visa, Mastercard, Philip Morris, Altria, McDonald’s, Shell, Estée Lauder, L’Oréal, Starbucks, beleggingsfondsen en vermogensbeheerders.

Misschien wel de holy grail voor beleggers is dat bedrijven het beide goed doen. De Value Creation is hoog maar ze pakken ook een groot deel van de gecreëerde waarde. Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, Netflix, ASML, TSMC, Johnson & Johnson, Airbnb, Uber, Adyen, etc.

Lessen van Peter Thiel – jongbeleggen.nl

Ik moest ook denken aan een bedrijf als Fender. Die maken hele mooie gitaren. Natuurlijk in verschillende prijsklasses, maar over het algemeen zijn de gitaren redelijk betaalbaar. Maar de allerduurste gitaren zijn de vintage jaren 50 Fenders, of die bespeeld zijn door bekende artiesten. De tweedehands gitaren zogezegd. Gitaren die soms voor miljoenen verkocht worden. Dus: er wordt veel waarde gemaakt door (het merk) Fender, die niet door hun gevangen wordt.

Deze podcast gaat natuurlijk over beleggen en investeren en het is een manier om naar bedrijven te kijken. Maar je kan je ook afvragen bij wat voor bedrijf werk jij? Ben je waarde aan het maken of vangen?

Laat een reactie achter

Reactie