in Dagelijks, Podcasts

Charlie Munger 1924-2023

Gister werd bekend dat Charlie Munger is overleden. Het werd net geen 100. Niet dat dat getal hem ene moer zou uitmaken, daar was hij te nuchter voor.

Ik schreef al meerdere keren over de man naast Warren Buffet, die tezamen met gemak de beste beleggers ter wereld genoemd kunnen worden. En wat hun twee nou zo bijzonder maakt, is niet dat ze goed zijn in beleggen, maar dat ze hun manier van denken delen. Ze delen wat en hoe ze denken. Dat klinkt bekend!

En wat Charlie zo uniek maakte was niet dat hij zo’n goeie belegger was, maar dat hij zo onwaarschijnlijk helder en logisch kan nadenken en volstrekt eigenzinnig was. Dat hij goed kon beleggen was alleen maar een logisch gevolg daarvan.

Er zijn nu door zijn overlijden tientallen filmpjes, quotes en podcasts die voorbij komen.

Hier een aardige selectie. Of zie dit filmpje:

Een filmpje van 4 minuten kan iemand die 99 werd natuurlijk nooit volledig vangen, maar het geeft een heel klein inkijkje in zijn manier van denken. De slimste mensen zijn vaak ook de grappigste.

En als ik dan van de honderden quotes van Charlie Munger er één mag uitkiezen. Dan is dat de volgende:

Vooral daarom spreekt hij me zo aan. Het belangrijkste wat hij deed was lezen, lezen en lezen. (Overigens stond Stripe Press juist op het punt om volgende week een herziene versie van Poor Charlie’s Almanack: The Essential Wit and Wisdom of Charles T. Munger uit te brengen.)

Luister ook maar naar deze aflevering. Natuurlijk van de Founders podcast. Afgelopen zomer mocht de maker 3 uur doorbrengen met Munger, dit zijn zijn gedachtes direct erna (hij maakte meerdere podcasts over Munger) en het gaat vooral ook over hoeveel hij las.

Of wanneer je liever een NL podcast luistert, dan raad ik deze aan:

Laat een reactie achter

Reactie