in Dagelijks

Nassim Nicholas Taleb over boeken en Sam Altman over pennen

Via deze blog van Ernst-Jan Pfauth kwam ik de podcast van David Perell met Sam Altman tegen. Ik ga die podcast nu niet samenvatten, lees de blog. Of kijk/luister zelf de podcast.

Ik pik nu alleen twee dingen er uit die bij mij bleven hangen.

Eén daarvan zag ik nog niet terug komen. Dat is deze quote van Nassim Nicholas Taleb.

The definition of a good book is one that can’t be summarized.

Nassim Nicholas Taleb (volgens David Perell)

Perell haalt deze quote rond 10:12 aan. Ik weet niet zeker of het echt NNT was die dit zei. Maar er zit veel in, zeker als je bedenkt dat LLM’s immers juist goed zijn in samenvatten. Terwijl boeken die echt indruk maken, juist niet makkelijk samen te vatten zijn. Omdat deze boeken vaak op complexe manieren aansluiten bij ervaringen van de lezer en deze ervaringen uitdiepen en nieuwe verbindingen maken. Gaan LLM’s dat ook doen?

Het tweede wat opviel in dit gesprek was hoe Altman notities maakt. Dat filmpje ging natuurlijk viral. Toch las ik nog nergens (behalve een tweetje in het Japans?) wat nou zijn best overall pen is.

Voor posterity dan maar:

The Uni-Ball Micro 5 pen is the best pen overall. But Muji 36 or 37 in dark blue ink is a very nice pen for other reasons.

Sam Altman

Je kan lekker lang geeken op pennen en notitieblokjes. Zo is de Uniball Eye Micro UB-150 mijn daily driver, wat ik overigens een keer overgenomen heb van Cal Newport die ik een keer over deze pen hoorde, maar misschien verstond ik dat verkeerd en bedoelde hij ook deze Uni-Ball Micro 5 pen. Kijk, daar ga ik al.

Hoe dan ook, goed gereedschap is belangrijk. Maar wat ik zelf vooral belangrijk vind, is dat je gereedschap een opzettelijke keuze is. Je hebt er over nagedacht. Je hebt er een mening over. Dat kan dus ook prima een BIC pen zijn of een Mont Blanc als je wil of de gele 123inkt pen.

Ik kan me licht verbazen wanneer mensen iets dat ze vaak en veel gebruiken, dat doen zonder dat ze zelf een keuze hebben gemaakt. Zo zijn er hordes mensen die het verschil tussen een ISO en ANSI toetsenbord niet weten. Iets wat je misschien wel 8 uur per dag aanraakt. Met je vingers. Ik wil dat wel graag weten, en ik wil daar wat van vinden. (En dat is waarom er nu een toetsenbord uit de US onderweg is, omdat de Europese versie alleen in ISO komt.)

Niemand trekt kleren aan omdat die nou eenmaal in het eerste de beste winkelrack hingen. Daar denken mensen ook over na. Waarom niet over je gereedschap?

Dat alles gezegd hebbende, het blijven nog steeds middelen. Het is geen doel. Whatever works. Immers.

Laat een reactie achter

Reactie