in Books, Dagelijks

The War of Art – Steven Pressfield

Soms heb je van die boeken dat je na 30 pagina’s al weet: dit kan wel eens een alltime favorite worden. The War of Art van Steven Pressfield is zo’n boek.

Ik vond dit boekje onlangs in een kringloop nadat deze al heel lang op mijn wishlist stond. Hoe dit boek ooit op mijn wishlist is gekomen weet ik niet meer precies, maar ik weet wel dat heel veel mensen dit boek aanbevelen.

Mensen die ik hoog heb zitten. Bloggers.

Niet de minsten. En het zijn mensen die zelf ook boeken schrijven over creativiteit.

En nu ik The War of Art heb gelezen snap ik heel goed waarom al deze mensen dit boek zo hoog aanslaan. Het is simpelweg één van de beste boeken ooit over ~creativiteit~.

Het heeft mijn kijk op wat creativiteit is, verruimd. En het is zo’n boek waar ik heel vaak aan terug ga denken.

De schreeuwerige ondertitel en ‘pikante’ blurb zouden normaliter reden genoeg zijn om een boek als deze links te laten te liggen, maar ‘don’t judgde a book by its cover’ is hier van toepassing.

Pressfield heeft pas heel laat in zijn carrière een aantal successen gekend (zoals het boek The Legend of Bagger Vance, later verfilmd met Will Smith) maar hij weet vooral heel veel over falen én maar niet ergens toe kunnen komen.

Hij benadert creativiteit (lees: dingen maken) als iets dat de natuurlijke menselijke stand is en iets dat mensen dus wel willen, maar tegelijkertijd zijn wij mensen er MEESTER in om onszelf te saboteren om maar niet de strijd (want dat is het!) aan te hoeven gaan om de ruimte en tijd vrij te maken om te luisteren naar de muse en om iets te maken.

Pressfield noemt die zelf sabotage: RESISTANCE. Hij beschrijft wat dat is, en hoe kan je daar tegen kan vechten om er toe te komen om dingen te maken.

Het boek heeft een heel hoog aha-gehalte. Iedereen die creatief bezig is of wil zijn, zal heel veel herkennen.

Naar het eind van het boek neemt hij een afslag die voor sommige mensen misschien zweverig wordt. Pressfield doet daar namelijk zijn levensfilosofie uit de doeken, en spreekt daarbij o.a. over engelen en meer (dat kan je metaforisch opvatten of letterlijk — ik denk zelf dat hij het letterlijk bedoelt) en hij heeft het over onze plicht t.a.v. een hogere macht en elkaar en jezelf.

En die plicht is om dingen te maken.

Ik ga de komende tijd mogelijk wat ideeën uit het boek delen als blog.

Maar lees het boek vooral ook zelf. Wacht er geen 8 jaar mee zoals ik heb gedaan.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

Webmentions

  • SCAB Cafe - Maak elke dag iets - Jan van den Berg

    […] the War of Art, over David Foster Wallace, over wat ik op internet zet en wat ik in mijn dagboek schrijf (wat is […]

  • De Creativiteitskraan - Jan van den Berg

    […] The War of Art – Steven Pressfield De blog […]