in Dagelijks

Top 20 reistips

De afgelopen weken was op deze blog onze vakantiereis naar de USA te volgen. Een openbaar dagboek waar iedereen mocht meelezen.

Omdat we zoveel verschillende dingen hebben gedaan wou ik het op de één of andere manier vastleggen — vooral voor mezelf — omdat het anders weer wegzakt. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, want nu heb ik een reisverslag waar ik over een paar jaar nog steeds af en toe met plezier doorheen kan klikken: een digitaal vakantieboek.

Statistieken over onze reis

Aantal landen: 4
Aantal US staten: 3
Aantal verschillende hotels: 11
Gemaakte foto’s en videos: ~9.000 (6.500 door mij en ~2.500 door mijn vrouw). Niet alles staat op de blog!
Aantal geschreven blogs: 27 blogs
Aantal getypte woorden: 48.858 ? (dat is exclusief deze blog. Iedereen die trouw meegelezen heeft: gefeliciteerd je hebt net zoveel woorden als een kleine novelle gelezen!)
Aantal gereden kilometers: 3.500 (~3.100 California / ~400 Hawaii)
Aantal vliegtrips: 7
Aantal gevlogen kilometers: 26.775
Gereisd met: auto, bus, vliegtuig, trein, metro, taxi, cablecar en onderzeeër (in Legoland)
Gelezen boeken: twee halve
Geluisterde podcasts: 0
Record blog: 200 unieke bezoekers op één dag.

Hier volgen twintig reistips die in de eerste instantie reminders zijn voor mezelf, maar misschien dat jij als lezer er ook wat aan hebt. In willekeurige volgorde!

Mes

Ik hou van goed gereedschap, maar als ik maar één stuk gereedschap kan kiezen om mee te nemen op reis, dan wordt het een mes. Omdat je met één mes heel veel kan. Broodjes smeren, meloen snijden, bagels openen, schroefje aandraaien en meer van dat soort dingen waar je pas achter komt wanneer je géén goed mes tot je beschikking hebt (of alleen plastic wegwerpmesjes van een hotel). Mijn keuzemes deze vakantie was de Victorinox tafelmes inklapbaar, 11cm oranje en loeischerp.

Let wel: deze moet natuurlijk in je koffer en niet in je handbagage. Ook daarom de inklapbare versie.

Travel light

Wij waren met zijn vijven op pad. Vijf rugtassen, drie carry-on koffers en één grote koffer. Vooral dat laatste werd meerdere keren bij het inchecken verbaasd op gereageerd: “just the one?” en “that is impressive!”. Maar als je om de paar dagen ergens anders zit, dan is elke grote koffer meesleuren een grote last. En: er is echt heel weinig essentieel (en in een warmer klimaat, hoef je geen truien mee te nemen) het meeste is daar ook te koop. Probeer het te beperken.

Zo heb ik ook mijn Apple Watch thuisgelaten (scheelt weer kabels en het is een excuus mijn andere horloge weer eens te dragen) maar ook mijn DSLR liet ik thuis (zie hieronder).

Bagageweger

Onmisbaar. Zeker als je maar één koffer wil meenemen die dan dus redelijk vol zit en het niet wil gokken en al he-le-maal niet bij een incheckbalie met een geopende koffer moet kiezen welke van je favoriete onderbroeken toch niet mee in de koffer kan (meerdere keren gezien op het vliegveld).

Ik heb de volgende bagageweger. Doet zowel kgs als lbs (als mede temperatuur ?).

Ooit bij de HEMA gekocht, meen ik, maar daar zie ik die nu niet meer. Maar dit model/type is overal te krijgen volgens Google.

Goodwill

Ook in Amerika hebben ze kringloopwinkels. Dus als half in de vakantie je rugtas kapot gaat, terwijl je in Nederland nog een goeie hebt liggen, is het natuurlijk overbodig om daar een nieuwe te kopen. Goodwill is dan je vriend. Ik heb bij een Goodwill voor 6 dollar een oerstevige Timberland rugtas kunnen kopen. Kan ik nog jaren plezier van hebben.

Maar ook: als je op Hawaii een beachvolleybal, frisbee en koeltas nodig hebt: bij Goodwill ben je voor tien dollar klaar.

Ik was eerst van plan mijn kapotte rugtas te naaien, en kocht zo’n klassiek reis-naaisetje bij CVS. Wat natuurlijk totaal niet werkt (of ik kan gewoon niet naaien). Maar dit setje was zelfs duurder dan de Goodwill rugtas.

Apple Airtag

Die ene koffer die we mee hadden was wel uitgerust met een Apple Airtag die ik had geleend. Het is een goed gevoel als het vliegtuig landt, om steeds even snel te checken of je koffer er ook is. Ik raad dit zeker aan!

Airalo

De e-SIM is een fantastische uitvinding. Voor ~25 euro kocht ik bij Airalo een 10GB e-SIM en ik had na 3 weken nog 3GB over. De meeste hotels hebben tegenwoordig re-de-lijk WiFi maar niet allemaal, en dan is dit een uitkomst.

Dus naast je fysieke plastic simkaartje heb je dan een virtueel simkaartje en je vertelt je telefoon dat die die moet gebruiken voor data (en de ander laat je je telefoontjes op binnenkomen).
Het is gewoon een app uit de appstore (de rest leidt zichzelf). Je telefoon moet dit wel natuurlijk ondersteunen (meeste recente iPhones kunnen dit).

Tip: schaf die e-SIM alvast in Nederland aan, aangezien je internet nodig hebt om dit te installeren en activeren.

Navigatie/GPS

Wij hebben deze vakantie vier verschillende autos gehuurd. Daar kun je vaak ook een navigatiesysteem bij huren. Of, je koopt die zelf. Ik had de mijne van Marktplaats voor 50 euro. Nagelnieuw — dus nieuwe kaarten — nog in doos, en alleen gebruikt door een stel die deze bij hun US rondreis, begin 2022, had gekocht bij BestBuy. Echt id-e-aal.

Natuurlijk kan je ook op je telefoon navigeren, maar dat vind ik om meerdere redenen niet praktisch. Al is het alleen al omdat je op bepaalde plekken gewoon geen bereik hebt (met name de natuurparken en kustwegen heb je geen bereik) maar ook omdat je dan MBs verbruikt die je waarschijnlijk voor andere dingen wil gebruiken. Ik heb dan liever een dedicated navigatiesysteem. Wij hebben de Garmin Drive 52. Een leuke feature is dat door History Channel aangemerkte historische plekken hier ook in staan. Dus meerdere keren hebben we even een detour gedaan als we weer een H zagen staan.

Powerbank

De meeste vliegtuigen, vliegvelden en hotels hebben tegenwoordig vrij beschikbare stekker- of zelfs USB-aansluitingen, handig, maar ook tricky. Beter is het je telefoon via een powerbank op te laden, met als bijkomend voordeel dat je ook je navigatiesysteem er mee kan opladen; bijvoorbeeld als je sigarettenaansteker aansluiting het niet doet, zoals één keer het geval was bij een huurauto. Ik heb de FRESH N REBEL Powerbank 18.000 mAh (Jeansblauw). Dit is een USB-C lader met 2 USB aansluitingen. Top apparaat. Let wel: ze zijn redelijk zwaar, dus iets om rekening mee te houden; deze laders MOETEN namelijk sowieso in je handbagage. Ik zou zelf niet minder dan 15.000 mAh kiezen (maar let wel: hoe hoger het vermogen, hoe zwaarder).

Creditcard

Wellicht de grootste open deur. Maar Amerika is het land van de creditcard. Alles, alles, alles gaat via creditcard. Alhoewel ik moet toegeven dat ik nu ook heel vaak de mogelijkheid tot betalen met debitcard heb gezien (lees: je pinpas), maar dat heb ik niet gebruikt.

Tips voor de creditcard:

  • De meeste creditcards hebben een limiet, daar gingen wij natuurlijk overheen, ECHTER je kan dus bijstorten op je creditcard rekening, wat effectief je limiet verhoogd. Ik wist dit niet, maar het is ideaal. Een creditcard betaling is tegenwoordig eigenlijk geen krediet aankoop meer, omdat alle creditcard terminals direct online je beschikbare krediet checken, net als een pin apparaat. Vroeger was betalen met een creditcard echt aanspraak maken op een krediet waarbij het risico bij de winkelier lag (en de creditcard leverancier). Feitelijk is het verschil tussen de debit- en creditcard heel klein geworden. Een creditcard is meer een soort tussenrekening waarbij de kredietlimiet je op te nemen saldo is (wat dus te verhogen is).
  • Bij autohuur, tanken of hotelborg krijg je vaak te maken met een reservering op je creditcard. Bijvoorbeeld wanneer je van te voren moet zeggen voor hoeveel je wil tanken, dan krijg je dat hele bedrag als reservering op je card. En na een dag (soms langer) wordt het echt getankte bedrag verwerkt. Tot die tijd is het hele bedrag als reservering te zien op je creditcardrekening. Dit is ook de manier hoe de autoverhuurder de tol aftikt en hotels hun borg. Wel iets om goed in de gaten te houden, één hotel in het bijzonder vond ik maar een vreemde actie doen met de borg als reservering. Dus dan wel goed kijken of die reservering er weer af gaat.
  • Zorg ook voor een backup creditcard (of cash). Twee keer wou de self-check out machine bij de Walmart mijn creditcard niet lezen (ik weet nog steeds niet waarom). Dan is cash handig of een tweede card.
  • Wanneer je cash pint met je creditcard of debitcard (ik adviseer hier wél de debitcard) kies dan altijd voor WITHOUT CONVERSION. Anders gaat de pinterminal / bank de wisselkoers ter plekke berekenen voor jou: en dat is nooit gunstig. Sowieso verschillen de banken in pinkosten die ze berekenen. Sommige pakken een vaste fee van een paar euro. Dat lijkt mij een eerlijker beleid dan een percentage van het opgenomen bedrag (kies daarom CHASE bank om te pinnen).
  • Bij aankopen via een creditcard zitten vaak ook andere voordelen: bijvoorbeeld extra verzekering op aangekochte spullen. Dat heb ik nog niet hoeven te gebruiken. Maar als het kan, gebruik ik ook daarom dus altijd liever mijn creditcard.

Over vervoer

Na het papierwerk mochten we op het terrein van verhuurder Alamo uit een heel rijtje autos een auto kiezen. Laat je niet verleiden door te denken: ik wil wel eens in dit type of merk rijden. Kies praktisch. Kies de auto met de grootste laadruimte en één die niet Amerikaans is. Want: Amerikaanse autos slurpen benzine. Wij hebben gereden in een Toyota RAV4, Lexus, Prius en een Chevrolet. Twee keer raden welke het minst zuinig reed én de minste laadruimte had?

Precies. De Chevy.

De RAV4 waar we de meeste kilometers me hebben gemaakt. Prima auto.

Overigens gebruik Sunny Cars om een auto te huren. De meest complete autoverhuur dienst die er is.

Daarnaast hebben we ook gebruik gemaakt van Hotwire, HUI en natuurlijk Lyft. Maar het openbaar vervoer kan ook een uitkomst zijn. Op Hawaii was een prima busdienst en in LA was ik aangenaam verrast door de metro (het grootste geheim van LA). Schoon, goedkoop en snel.

Camera

Hier heb ik langs over getwijfeld: wel of niet een goeie/echte camera meenemen? Ik heb een spiegelreflexcamera maar zag het niet zitten om die mee te slepen. Dat heb ik uiteindelijk dus ook niet gedaan, en daar heb ik geen spijt van gehad. Mijn camera was mijn telefoon. En ik heb ruim 6000 foto’s genomen (en mijn vrouw ook een paar duizend op haar telefoon). Het gemak hiervan weegt voor mij gewoon niet meer op tegen een dedicated camera meeslepen. En de kwaliteit is tegenwoordig echt niet meer minder (soms zelfs beter). Je hebt je telefoon altijd bij de hand, kan direct foto’s op WhatsApp of blog zetten en nog meer voordelen. Ik denk dat deze vakantie wel bevestigd is dat ik waarschijnlijk nooit meer een echte camera zal kopen.

Verzekeringen

Sluit een goeie reisverzekering af. Amerika is natuurlijk op dat gebied sowieso een land waar je niet in een ziekenhuis oid wil belanden. Wij hebben een doorlopende reisverzekering met werelddekking. Gewoon doen. Ik had één akkefietje met een huurauto, dan is het toch wel fijn dat je weet dat je verzekerd bent. Achteraf viel dit volgens de verhuurder onder gewoon gebruik. Fijn!

Booking.com

Love it or hate it. Maar booking.com is wel waar we alle elf hotels hebben geboekt. Het is gewoon een hele handige site en de prijzen zijn duidelijk en het ging elke keer goed. Ik was er elke keer weer verbaasd over: in de middle of nowhere aankomen bij een hotel die mijn boeking had staan. De eerste keren dat we samen naar Amerika gingen (in 2008) reden we gewoon rond en pakten we het eerste de beste motel. Booking.com is handiger: hoe ziet het ontbijt er uit, hoe zijn de reviews, het is gewoon te checken. En hoe meer boekingen je doet hoe meer korting je krijgt (Genius levels). Dat tikt aan.

Overigens over hotels: het bekende Motel 6 was één van de mindere hotels waar we (één nachtje) hebben geslapen. De ketens Wyndham en Best Western scoren beter wat mij betreft (netter, schoner, completer).

Google Maps

Google Maps is beter dan Apple Kaarten. Dus.

Ik ben begonnen met Apple Kaarten: om restaurants of andere gelegenheden te vinden als we ergens rondliepen, want dat is wat op mijn telefoon staat. Maar Apple Kaarten was het steeds net niet. Google Maps wel. Het zijn te veel kleine dingen om uit te leggen waar Google Maps beter in is, maar een hele belangrijke is bijvoorbeeld dat op Maps de aanrijtijden van het openbaar vervoer veel nauwkeurig te volgen zijn. Dat maakt wel een verschil.

Wie o wie? Er is één ding dat met nog steeds niet gelukt is (ik weet niet of dit kan): stel wij gaan van A naar B, dan wil ik kunnen zeggen, geef het dichtstbijzijnde restaurant X aan op die route van A naar B ligt. Nu gingen we rijden en dan moet je steeds apart intikken waar je wil eten, even kijken of dat ongeveer op de route ligt en dan dat apart invullen. Het is heel basic wat ik vraag, dus het zal vast kunnen, maar ik weet niet hoe? Een lezer van de blog heeft me dit uitgelegd!

Onze rondreis (excl. Hawaii)

Adapter

Dit is mijn tip voor mezelf voor de volgende keer. Ik had nu één Amerikaanse 20W adapter waar 2 USB aansluitingen op zitten. Feitelijk had ik aan deze ene adapter genoeg (voor twee telefoons, een Chromebook en een powerbank). Maar voor een volgende keer zou ik een Anker 45W of 60W adapter willen, omdat ik daar dan ook mijn Chromebook/laptop goed mee kan opladen. Dat kon nu ook wel, maar alleen als ik die niet gebruikte, dat is iets minder handig. En ik hoor goeie dingen over die Anker adapters (compact en krachtig).

Water

Water uit de kraan in Amerika is niet te drinken. Dus je koopt flesjes water. Iets wat ik in Nederland volstrekt overbodig vind. Maar daar niet. Er zal vast een reden voor zijn waarom ze er niets aan doen. Ook lopen er echt heel veel mensen met canteens waar ze zelf water in kunnen doen, klinkt handig maar dan komt het nog steeds uit de kraan. Sommige hotels hebben overigens water-purifiers staan en dat is dan wel weer prima te drinken. Dat is vooral de tip.

Ik waardeer heel erg de gratis refills en onbeperkt saus in Amerika. Natuurlijk moet je altijd alles met mate gebruiken, maar dat kneuterige betalen voor een klein rotbakje mayo in Nederland, dat is het niet hoor. Maar over refills: of je nou diet Dr. Pepper, soda, lemonade of sweet ice-tea besteld, na een tijdje komt dat je oren uit en wil je gewoon … water.

Reis met jonge kinderen

Onze kinderen waren deze reis 10, 9 en 6. Misschien wel de perfecte leeftijd. Niet te jong dat je nog met luiers en buggys moet slepen. Maar ook nog niet te oud om aan 2x een queensize bed niet meer genoeg te hebben én niet te oud dat ze overal zelf een mening of voorkeur over hebben. Bij de aanblik van de hoeveelheid verveelde tieners die ik deze reis heb gezien, brak het zweet me uit.

Nu was het voor onze kinderen absoluut de reis van hun leven.

Ik hoop dat ze deze blog over een aantal jaar nog zullen lezen en er ook nog steeds met plezier op terug zullen kijken.

Laat tablets thuis

Dit was ook een tricky aspect waar mijn vrouw en ik lang over nagedacht hadden. Om meerdere reden hebben we die dingen niet meegenomen (o.a. in het kader van travel light!) en ik denk dat dit misschien wel de beste keuze is die we hebben gemaakt. Enerzijds wat er niet is, kan je ook niet om zeuren (duidelijkheid voor iedereen). Anderzijds op de momenten dat het misschien wel nuttig was bijvoorbeeld in het vliegtuig; dan was er in-flight entertainment.

Maar bovenal: kinderen vinden wel een manier om zichzelf te vermaken. Heel gek!

Het belangrijkste en leukste deze reis is trouwens wat ik geleerd heb over mijn kinderen (maar dat gaat even te ver voor deze blog). En ook wat ik ze (hopelijk) heb bij kunnen brengen, dat ze iets wereldwijzer zijn geworden over hoe vliegvelden, bussen en liften werken, waarom je geen water door de security checkpoints mag meenemen, hoe creditcards werken en hoe Amerika in elkaar zit en veel meer van dit soort dingen.

Zeg ja

Als je zo’n reis wil maken, kun je van te voren alles vastleggen. Mijn tip is om dat niet te veel te doen. Leg misschien wel een hotel vast in de buurt van waar je wil zijn, maar bepaal daar dan pas wat je precies wil doen (afhankelijk van weer, stemming, of je toe bent aan een dagje rust etc.) en ook dan pas wat je volgende stap wordt. Plan ook zeker niet meer dan 2 hotels van te voren, want dan ben je een schema aan het afwerken en niet meer op reis.

Wij hebben heel veel kunnen doen, vaak dingen die we van te voren ook helemaal nog niet bedacht hadden. Dat heeft twee redenen: ten eerste gaan de radertjes bij mij pas draaien als ik daar ben (diep in de wiki pagina over een omgeving duiken of in het vliegtuig pas een docu kijken etc.) en kom ik op ideeën. En ten tweede (in lijn met de vorige alinea) je moet je vizier altijd open houden.

Als je twijfelt over iets (moeten we dit wel of niet doen): gewoon doen. Je bent er nu! En je bent er misschien maar één keer.

Een van de leukste dingen van reizen vind ik het idee van ontdekking. Je bent op avontuur. En dat gevoel krijg je alleen als je ook wat dingen open laat.

Hou een blog bij

Deze laatste tip kon natuurlijk niet ontbreken. Niet alleen was het een manier om app groepjes vrij te houden van de bekende vakantiefoto-spam maar ik heb er ook gewoon heel veel plezier aan beleeft. En bovenal, zoals ik hierboven ook al zeg, is het een digitaal vakantieboek geworden, op mijn eigen site. (Het enige dat ik nog wil onderzoeken is of de fotogalerij niet doorklikbaar te maken is: dus dat je niet steeds los de foto’s hoeft aan te klikken.)

Mijn vrouw had op haar beurt een min of meer geheime Instagram-pagina waar zij onze reis deelde. Dus zij deelde continue de hele dag door foto’s en filmpjes, daar waar ik steeds één moment koos om de dag te beschrijven.

Het was voor mijzelf, wanneer de kinderen sliepen, een goede manier om de dag nog even door te nemen, een stukje te typen, en alles nog eens even te overdenken.

En dat overdenken zal ik nog lang blijven doen.

Vanaf morgen gaat deze blog weer over naar de gebruikelijke orde van de dag en dat is gericht op een iets ander publiek. Maar bedankt voor het meelezen!

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

Webmentions

  • 10 tips voor een citytrip naar London 🇬🇧 - Jan van den Berg

    […] En lees hier de 20 USA tips. […]