Ik bevond me gister in een gezelschap van hoogopgeleide mensen die tot mijn stomme verbazing de legendarische Start With Why presentatie van Simon Sinek niet kenden.
Dit was weer een bewijs dat je nooit moet aannemen dat iemand anders weet wat jij weet! En, reden genoeg dus om er over te bloggen.
Simon Sinek’s presentatie is één van de best bekeken TED talks ooit. TED talks hebben hun charme en aantrekkingskracht de laatste paar jaar een beetje verloren. Het is tegenwoordig vaak allemaal net even te gelikt en geoefend.
De talk van Sinek is echter een mooi bewijs van wat precies die oorspronkelijke charme was.
Want het is beslist geen gelikt filmpje, het is overbelicht, korrelig en heeft krakkemikkige audio. Maar wat er wordt vertelt en de manier waarop, spreekt enorm tot de verbeelding.
Simon doet in zijn presentatie iets fundamenteels uit de doeken. Iets dat je altijd zal bijblijven.
De kerngedachte is dit: wanneer je begint met het beantwoorden van de ‘Waarom’ vraag, dan zal de rest automatisch volgen. Zoals het Hoe en het Wat.
En wanneer het Hoe en Wat volgen uit het Waarom: dat voelen mensen aan. Het sluit aan bij hoe het menselijk brein werkt.
Sinek spreekt vooral over bedrijven (specifiek Apple), maar ik trek het idee ook door naar keuzes die je kan maken als individu. Maar ook keuzes die gelden voor een beginnend bandje. Waarom doen we dit? Beantwoord die vraag en de nummers en muziek die je maakt, speelt en misschien zelfs wel opneemt volgen als vanzelf.
Vaak zijn de echte en eerste fans van beginnende goeie bands (of muziekstromingen) niet fan vanwege de muziek, maar ze zijn fan omdat ze zich op een fundamenteel niveau identificeren met het doel van de band. Hoe duidelijker een band dat doel — hun raison d’etre — weet, des te beter wordt de muziek die ze maken.
Begin met waarom.