in Dagelijks, Tech

Een auto met clowns op zoek naar een goudmijn

Meta lanceerde vorige week Threads in de EU. Hét Twitter alternatief. Volgens Meta dan.

Zuckerberg heeft er een handje van om diensten op te kopen (Instagram, WhatsApp, Oculus), of te klonen (stories van Snapchat) waar hij potentie in ziet, dus ik vond het vrij lang duren voordat de persoon die het volgende ooit zei, zijn eigen Twitter kloon maakte:

Twitter is a Clown Car That Fell Into a Gold Mine

Mark Zuckerberg
A.I.

Het is opvallend dat Threads pas kwam NADAT duidelijk werd dat Musk Twitter had gekocht. Wellicht hield Zuckerberg eerder nog rekening met een scenario dat hij het voor een prikkie kon kopen en na Musk niet meer.

Threads ziet er retestrak uit, dat geef ik toe. En er zitten al mensen op die de moeite waard zijn om te volgen. En het schijnt zelfs met Mastodon te kunnen interacteren (steeds meer sites doen dit). Niet slecht toch?

Deze ‘Jan’ verkoopt zijn username niet. Helaas!?

Maar ik heb Facebook nog nooit kunnen betrappen op zuivere intenties, dus mij zul je er niet snel aantreffen.

Ik hou me voorlopig bij Mastodon én Twitter (heeft die wel zuivere intenties dan? Lees verder). Maar ik zou graag willen dat er iets bestond dat een mix van deze twee was, want beide hebben problemen.

Sorry.

Fun fact: het domein threads.com is van een andere partij, reken maar dat Meta geprobeerd heeft die te krijgen, vooralsnog zitten ze op threads.net.

Mastodon

Ik zit nu een jaar echt actief op Mastodon, probeer mensen er te helpen, en deze site zelf is ook onderdeel van het fediverse. Ik heb er dus een warm hart voor. Maar, ik ben ook maar een mens en ik mis denk ik toch wat reuring op Mastodon.

Ik ben niet op zoek naar ophef, of ruzies. Maar:

  • Vrijwel niemand die ik-in-het-echt ken zit op Mastodon. Minder leuk.
  • Niemand uit mijn dorp zit er, dus als ik wat wil volgen hierover (één van mijn key-uses voor een social media site), dan heb ik die andere site nodig.
  • Zoeken werkt gewoon niet goed genoeg.
  • j en k werkt nog steeds niet goed in geen ENKELE client, gekmakend.
  • Mastodon heeft geen algoritme. Ik was altijd groot liefhebber van de chrono timeline, maar tijd is beperkt en ik wil tegenwoordig graag direct zien wat er interessant is voor mij. Ik mis dus toch een soort algoritme

Dat laatste is ook wat me beperkt om mensen te volgen: iedereen die ik volg is weer iemand die ik ALTIJD zal zien, ook als hij of zij berichten stuurt over dingen die mij minder aangaan.

Dus ik kom er vaak even, kijken even rond en ben weer weg. Anders dan bij Twitter, waar ik langer blijf hangen.

Dus ja, ondanks een Twitter pauze (wat ik iedereen kan aanraden); ben ik toch ook nog steeds daar te vinden.

Het verschil zit er vooral in dat ik Mastodon en Twitter zie als twee verschillende dingen.

Twitter / X

Alle ontwikkelingen van het afgelopen jaar ten spijt — van naamveranderingen, geforceerde server migraties, massa ontslagen, en iedereen die roept dat het einde in zicht is, blue checkmarks fiascos, enorme waarde devaluaties en meer, veel meer — fact of the matter is: het is er nog steeds…

En, nu komt mijn meest controversiële mening: Twitter is het afgelopen jaar beter geworden.

HO!

Voordat er nu stoom uit je oren komt, lees eerst even rustig verder.

Het product dat Twitter/X is, is het afgelopen jaar beter geworden, maar de ervaring niet perse.

Het product:

  • De bookmark button is niet meer verborgen in een submenu. En ik gebruik dit de.hele.tijd. Scroll, scroll, bookmark, scroll, scroll, bookmark.
  • Viewcounts vs like ratio is een goeie indicator, ik kijk er naar bij interessante tweets
  • Het algoritme is scherper, en laat me bijna nooit meer ophef zien of voetbal, vooral dat laatste is wel eens anders geweest.
  • Community Notes werken.
  • Er is tegenwoordig een mediagrid. Toen Instagram begon, verwachtte ik altijd dat Twitter dat HEEL SNEL zou implementeren, en Instagram in het stof zou achterlaten, maar nee het duurde tot 2023. Het is er, en precies wat je verwacht.
  • Niet nieuw, maar wel belangrijk:
    • DMs. Er zijn een handjevol mensen van wie ik geen telefoonnummer heb, maar met wie ik wel on/off DM verkeer heb. Dit bestaat niet op Mastodon.
    • Zoeken: ik zoek VEEL meer op Twitter dan dat ik er actief post. Ik ken alle specialistische zoek technieken en ik gebruik ze allemaal. Twitter is een soort hivemind waar ik naar hartenlust in kan grasduinen, en wat ik ook doe.
    • j/k navigatie werkt. Echt een dealbreaker.

Free speech

De problemen met Twitter zijn evident, maar die liggen niet aan het product, maar in de keuzes van Elon Musk en wat hij wel en niet tolereert op zijn platform. Het idiote free speech absolutisme argument is m.i. ethisch en filosofisch onhoudbaar. Hij moet gewoon ingrijpen, simpel zat.

Maar de vraag die ik mezelf natuurlijk moet stellen, is: ben ik onderdeel van het probleem wanneer ik deelneem aan een platform waar figuren als Alex Jones op zitten?

Het makkelijke antwoord is: ja, natuurlijk. Wegwezen.

Het moeilijkere antwoord is: als de bewakers het gesticht verlaten, blijven alleen de gekken over. Is dat wat je wil?

Maar mijn echte antwoord is: dat ik Twitter zie als een protocol, een manier om verbinding te leggen. Alex Jones zal ook een email adres hebben, voor mij geen reden om met email te stoppen. Het is alleen heel beroerd dat dit protocol door één persoon nu wordt beheert. Dus dat.

Gaat Threads ‘winnen’?

Tenzij Threads iets substantieels anders en beters kan bieden dan Twitter, is het antwoord: nee.

Toch kan het ‘beter’ zijn door (zie hierboven) simpelweg meer moderatie en minder puin toe te laten. Echter, op dit moment kunnen we denk ik ook concluderen, dat dat juist deel van de aantrekkingskracht is van Twitter.

Of beter gezegd:

Twitter is de clowncar en Zuckerberg weet dat ook.

Maar er is nog iets:

Communities are sticky.

Matt Mullenweg

Dit is het probleem met Mastodon of elke andere nieuwe site, de goegemeente gaat niet over, die blijven grotendeels waar ze zitten. Of het fragmenteert naar Bluesky. En nu dus Threads. Maar: allemaal fragmenten. Stukjes.

En dit is exact hetzelfde als wanneer je in-het-echte-leven met een wat grotere groep ergens bent en een deel wil ergens anders heen: dat gaat dus niet gebeuren. Dat zit gewoon niet in de aard van de mens. Dus totdat de laatste stekker uit de laatste server gaat bij Twitter, zal het het dominante platform zijn en blijven voor dit type communicatie, wie er ook aan het roer staat.

En precies dit zal Zuckerberg zijn grootste uitdaging zijn, maar dat weet hij beter dan ik. Want dit is ook de reden waarom ze Threads aan de community van Instagram hebben gekoppeld (niet die van Facebook): om een community te bootstrappen. Maar de vraag is of dat voldoende zal zijn. En ik betwijfel of het Instagram publiek hun ‘mooie plaatjes’ profiel wil mengen met met discussies over politiek of voetbal.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

  1. @blog maar ik heb FB nog nooit kunnen betrappen..
    Oprechte vraag: wat maakt dat bij Twitter wél de keuze is gevallen op blijven? Want daar zijn de intenties toch ook niet bepaald lekker?

    • Nee sorry, die zet de focus op de bottom, niet op de top! 🙈

      Waardoor alles verspringt wanneer je j/k’t

      Wanneer de focus op de top blijft kun je je ogen op dezelfde plek houden ipv dat je steeds moet scannen waar het begin van een bericht is.