in Dagelijks

WhatsApp status als blog promotie

Ik kwam er vorige week achter dat er hele volksstammen zijn die geen idee hebben van WhatsApp status.

WhatsApp Status?

Het is dat allereerste icoontje in WhatsApp.

Met status deel je tekst-, foto-, video- en GIF-updates die na 24 uur verdwijnen. Je kunt statusupdates verzenden naar en ontvangen van mensen als jullie elkaar hebben opgeslagen als contact.

Bron

Hier zie je berichten (foto’s, videos of tekst) die na 24 uur weer verdwijnen — van je contacten en tegenwoordig ook wel van merken — en hier kun je zelf ook zulke verdwijnende berichten plaatsen. Dit lijkt natuurlijk heel veel op Instagram stories.

Het heet Updates

Een status is alleen zichtbaar voor mensen die in je contacten staan én die jou ook in hun contacten hebben staan. Het is dus een wederzijds iets. En: je kan zien hoeveel mensen je status hebben bekeken.

Bij wat rondvragen (op WhatsApp!) vielen een paar dingen op:

  • Er zijn mensen die dit totaal niet kennen, laat staan gebruiken
  • Er zijn mensen die dit HEEL veel gebruiken

Zo zie ik zelf meestal maar een handjevol statussen per dag. Op sommige dagen geen enkele. Mijn vrouw echter, ziet er altijd tientallen (veelal categorie: jonge moeders). Op moment van schrijven zie ik 1 status, mijn vrouw 13. Terwijl we ongeveer evenveel contacten hebben.

Ik gebruik het af en toe om een link naar mijn blog te plaatsen en het valt me dan op dat hier toch wel geregeld op gekeken en geklikt wordt.

Cijfers

Van de 670 contacten in mijn telefoon gebruiken er 503 WhatsApp (wat niet heel veel vervuiling is als je bedenkt dat ik veel nummers al jarenlang heb opgeslagen en waarvan sommige dus echt niet meer actief zijn).

Bij hoeveel van die ruim 500 contacten ik ook in hun telefoon opgeslagen sta, dat weet ik natuurlijk niet. Maar wat ik wel weet is dat wanneer ik een statusupdate plaats dat dit meestal door zo’n 60 a 70 mensen wordt gezien. De meeste email campagnes scoren slechter. En: ruim de helft daarvan klikt ook door mijn blog.

Een statusupdate is standaard zichtbaar voor IEDEREEN. Maar je kunt een statusupdate ook naar alleen specifieke groepen sturen of juist mensen uitsluiten. Dit is wel een wat omslachtig klusje; je moet ze handmatig selecteren, je kan geen groepen definiëren (wat echt handig zou zijn). Maar het kan dus wel.

Ik heb daarom de afgelopen dagen wat geëxperimenteerd. Ik heb wat kleinere groepen gemaakt en wat grotere. En wat dingen gedeeld. En zo heb ik bijvoorbeeld een groep gemaakt van 62 mensen die ik vrij goed ken, en daar bleek dat ruim een derde op mijn status klikken. Niet slecht. Geen schokkend grote cijfers natuurlijk, maar wel mensen die ik allemaal redelijk goed ken en waarvan ik achteraf ook soms feedback krijg: ‘hee, ik zag je blog‘.

Ja, nou en?

Ik ben hier mee aan het experimenteren omdat ik in de vastentijd niet meer op Twitter en Mastodon zit. En dat zijn plekken waar ik ook regelmatig links naar mijn blog deelde. En ik ben dus aan het nadenken hoe ik op andere manieren verkeer kan genereren. Want: mensen komen niet uit zichzelf naar een blog.

Ik heb nog steeds geen laat-hier-je-email-achter popup. Misschien ga ik dat nog wel eens doen, maar dat voelt als commitment dat ik ook moet gaan leveren en daarnaast: ik post elke dag en ik heb geen zin om mensen dagelijks te spammen.

En ik denk dus dat WhatsApp status een goed alternatief kan zijn ipv een email lijst voor mensen die je goed kent.

Lang verhaal kort: WhatsApp status is handig om af en toe op een snelle manier mensen — die je redelijk goed kent — naar je blog te kunnen wijzen.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

Webmentions

  • Zo volg ik blogs - Jan van den Berg

    […] tipte ik een manier waarop ik af en toe mijn blogs deel. Via WhatsApp status. Dit is dan vooral aan een inner-circle […]