in Dagelijks

Drie springplankjes – hoe krijg je verkeer naar je website?

Mijn website had de afgelopen weken op een aantal momenten wat meer verkeer dan normaal. Het zijn beslist geen TikTok cijfers maar het verkeer liep in de duizenden, en dat is niet het normale verkeerspatroon voor dit persoonlijke blog.

Via Twitter kwam er voor de Hompelvoet post wat verkeer binnen. Een paar snelle likes en retweets zorgen al gauw dat het algoritme je gaat helpen. Hoewel Twitter dat niet van harte doet! Die willen niet dat mensen doorklikken naar iets buiten hun site.

Twitter is natuurlijk een bekende plek om wat verkeer te genereren. Maar voor de volgende drie posts kwam kwam het verkeer op drie andere manieren binnen.

Deze eerste post werd op de verkiezingsdag opgepikt door Omroep Flevoland in een lopend item over de verkiezingen en genereerde zo wat clicks:

De volgende post genereerde iets wat leek op viral verkeer. Via WhatsApp werd deze namelijk volop gedeeld op Urk (ik had het artikel daar zelf ook op gezet). En via via hoorde ik ook dat deze gedeeld werd in groepjes op Urk. Het verkeer naar dit artikel was één dag heel hoog en zakte daarna vrijwel direct weer in. Dat is natuurlijk wat er gebeurt met actuele onderwerpen. Die zijn heel gauw niet meer actueel.

Side-note: wat grappig is dat het verkeerspatroon dus eigenlijk op de grafiek van de uitslag lijkt.

En het volgende artikel postte ik op LinkedIn en genereerde daar de afgelopen week bijna 4000 impressies.

De les is simpel: wil je verkeer naar je website dan heb je dus een springplankje nodig. Daar waar de mensen zitten, moet je je website onder hun neus duwen: WhatsApp, Social Media etc.

Het allerbeste is natuurlijk wanneer mensen het elkaar onder de neus gaan duwen (zoals met die tweede post).

Het punt is echter: de volgende dag of wanneer je nieuwe content hebt, dan moet je het wéér onder de aandacht brengen. Und so weiter. Ten minste: wanneer je verkeer wil.

Want:

Regel 1 van bloggen: mensen komen niet uit zichzelf naar je blog.
Regel 2 van bloggen: mensen komen niet uit zichzelf terug naar je blog.
Regel 3 van bloggen: je gaat de aandachtsstrijd nooit winnen.

Je gaat het nooit winnen van TikTok, Facebook, Instagram, Twitter of wat dan ook. Daar is veel meer (en misschien wel leukere en betere) content en mensen hoeven er niet naar te zoeken; het wordt ze daar wel onder de neus geduwd.

Wanneer je verkeer wil dan, dan ben je in een voortdurende strijd om aandacht, die je niet kan winnen.

Dus zet dat uit je hoofd.

Dat brengt me terug bij regel 0 van bloggen: je moet het vooral doen voor jezelf omdat je het leuk vindt, of omdat jij er iets aan hebt. C’est tout.

Maar toch fijn dat jij er vandaag bent, zonder springplank.

NB mijn site staat nu ook op Webloggers Lijst.

Laat een reactie achter

Reactie

 1. Voor wat het waard is, ik volg trouw de posts, maar via RSS. Je ziet me in het verkeer dus niet terug, maar ik ben er wel.

  Pieken vertellen dus ook maar een deel van het verhaal. Verder eens met de premisse dat je vooral voor jezelf moet bloggen, en dat eventuele aandacht van buitenaf leuk is, maar oh zo vergankelijk.

  • Leuk Max!

   Ik volg zelf ook heel veel via RSS, het is echt fantastisch. Helaas weten veel mensen niet wat dat is.

   Deze blogpost was ook deels ingegeven door iemand die me afgelopen week vertelde hoe ze bij mijn site kwam: op Instagram zocht ze dan mijn vrouw op en die heeft een linkje naar mijn URL…. Mensen lijken niet meer te weten hoe browsers of URLs werken, laat staan RSS.