in Dagelijks

Viraal gaan op Hacker News

Voor het ongeoefende oog lijkt de link-aggregatie site Hacker News* wellicht wat archaïsch.

Geen plaatjes, zwart/grijze tekst, minimale aankleding. Maar dit is wel dé site waar ik veel van mijn online tijd doorbreng omdat hier vaak het echte, relevante technieuws als eerste komt én waar de discussies vaak zelfs beter zijn dan de links (mede dankzij strikte moderatie). Dus verwacht geen memes of onzin posts.

Ik durf wel te stellen dat deze site het officieuze kloppend hart is van Silicon Valley, dan wel de IT wereld.

*Hacker: volgens de derde (en oorspronkelijke) betekenis uit de definitie van Merrian-Webster

Het is ook de site waar ik geregeld links aanbreng, die af en toe ook de voorpagina halen (dat is een ding). Het is leuk om goeie content te delen met gelijkgestemden. Maar dat is dus altijd content van anderen.

Posts die ik zelf schrijf dien ik ook wel eens in; maar het was me nog nooit gelukt de frontpage van HN te halen. Een paar jaar geleden ging één van mijn posts wel viral maar bij HN deed die toen niks.

Dat was afgelopen zaterdag wel anders. Ik had een verzameling linkjes over een onderwerp in een blog concept verzameld (voor mezelf) en ik dacht: hier kan ik wel een blogpost van maken.

En: waarom ook niet indienen bij HN?

Daar kwam deze post in korte tijd niet alleen op de frontpage maar zelfs op de eerste plek!

Als ik een bucketlist had dan stond dit er zeker op.

Echter na 12.000 bezoekers en 250.000 hits binnen één uur crashte mijn server (agv een WordPress plugin die dit niet aankon) en werd de post door de moderators van HN van de frontpage gehaald (het is niet helemaal duidelijk — maar ik vermoed omdat mijn site niet meer bereikbaar was?).

Maar wanneer een post op de frontpage komt van HN, dan komt het vervolgens overal. Dus nadat ik mijn server had hersteld kreeg ik nog eens dubbel (!) zoveel bezoekers van allerlei andere sites. (En de server hield het prima).

De post zelf is eigenlijk niet meer dan een verzameling links — voor mezelf, ik ben de eerste om toe te geven dat het bijna geen naam mag hebben — en heeft me ook weinig tijd gekost: in tegenstelling tot sommige artikelen waar ik echt tijd in stop, maar ik wist wel dat meer mensen zich in het onderwerp zouden herkennen (wat ik natuurlijk een beetje dik had aangezet).

En dat is natuurlijk de sweetspot: wanneer dingen waar ik zelf in ben geïnteresseerd ook de interesse heeft van andere mensen. Het leverde een drukke server op!

Zie vooral het filmpje.

Er is nog nooit iets dat ik heb geschreven in zo’n korte tijd door zoveel mensen gelezen. Ondertussen is de rust weergekeerd. Het zal de komende dagen vanuit allerlei plekken nog wel naijlen, maar de grote rush is voorbij. Het is opgaan, blinken en verzinken.

Maar ik heb wel weer een paar dingen opgestoken:

 • Mijn post heeft op HN uiteindelijk maar 100 upvotes gekregen, maar dat is dus genoeg is voor meer dan 100 keer zoveel bezoekjes (>10.000).
 • Mijn link heeft maar een uur op de frontpage gestaan, wanneer een post echt een tijdje op de frontpage zou staan (ipv weggehaald te worden door de moderators) lijkt >100.000 bezoekers naar je website dus niet ondenkbaar. Allemaal dus van één site. Het zijn wellicht geen TikTok of YouTube stats, maar voor self-hosted content is dit niet verkeerd.
 • De impact van HN is huge: vanuit daar waaiert content naar elke andere relevante tech site. Dat is dit weekend weer bewezen.
 • Sommige mensen lezen echt niet wat je geschreven hebt, en proberen vervolgens in de comments dingen aan je uit te leggen (dingen die ik in de post zelf ook uitleg). De dik aangezette titel prikkelde blijkbaar voldoende!
 • Caching, caching, caching. Zorg dat je WordPress (plugin) caching op orde is.
 • Het zet me toch weer aan het denken: moet ik toch niet ook deze blog switchen naar Engels. Het bereik is groter.

Vooral dat laatste is iets waar ik al een tijdje over denk. Mijn Engelstalige site heeft door Google sowieso al meer organisch verkeer, terwijl ik daar veel minder post dan op deze (Nederlandstalige) site.

Ik volg zelf honderden blogs (via RSS, bloggen leeft!) maar die zijn vrijwel allemaal in het Engels. Vooral omdat er simpelweg bijna geen Nederlandstalige blogs lijken te zijn! Ik vraag mensen vaak naar blogs, en als ik een goeie vind, voeg ik die toe. Maar er lijken er simpelweg helaas niet zoveel te zijn.

En daarmee beantwoordt ik dus mijn eigen vraag: als ik ook deze blog naar het Engels zou switchen dan help ik daar dus aan mee.

Dus, het blijft zoals het is. Mijn Engelse site voor tech onderwerpen — die ik bijvoorbeeld op HN kan delen — en deze blog voor hardop denken. Dat trekt wellicht minder publiek, maar dat is dan ook niet het doel.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

Webmentions

 • Waar gaat bloggen om? - Jan van den Berg 16 januari 2023

  […] en Twitter en kreeg zo wat bezoek. Beperkt bezoek (anders dan het artikeltje wat ik zaterdagmiddag publiceerde). En je moet het wat aandacht geven: want mensen komen nou eenmaal niet uit zichzelf naar een blog. […]

 • Dingen schrijven op het internet die rondgaan - Jan van den Berg 16 januari 2023

  […] weer twijfel of ik toch meer in het Engels moet maken. Want ik heb dit soort verkeer nu al met een aantal artikelen meegemaakt, en deze waren altijd in het Engels én gingen over tech. Het potentiële […]