in Dagelijks

Publiek: 1

Bloggen doe ik in de eerste plaats voor mezelf. Het doel is om mijn gedachten te ordenen en bezig te zijn met schrijven, op een veilige plek. Maar als dat het doel is: waarom niet gewoon een kladblokje bijhouden of ergens in een boekje dingen opschrijven (wat ik ook doe)?

Terechte vraag.

Ik lees, kijk en luister al in het openbaar. Ik deel dus de logs van mijn media consumptie. Schrijven deed ik al in het openbaar, alleen nu wil ik dat meer doen. Creatie in plaats van consumptie, maar beide publiek beschikbaar.

Maar dat is geen antwoord op de vraag.

Het antwoord is: verantwoording.

Dit blog is publiek, dus iedereen kan het zien. En alleen al die gedachte verplicht me om voor een publiek te schrijven. Om na te denken over de toon, leesbaarheid en zinnen. Ook al ben ik zelf nu de enige lezer.

Of meerdere mensen het ook daadwerkelijk gaan lezen, maakt dus niet uit voor het schrijven. Schrijven voor één moet hetzelfde zijn als schrijven voor iedereen.

Meta: deze 171 woorden hierboven typen heeft veel langer geduurd dan je zou denken. Ik moest nadenken over waarom ik dit doe, en heb veel zinnen lopen schrappen. En ik weet niet of tevreden ben met het resultaat. Maar dat is dus precies het proces.

Geef een reactie

Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.