in Dagelijks

Dingen schrijven op het internet die rondgaan

Toen Bram Moolenaar vorige week overleed, schreef ik daar een artikel over op deze site. En gezien de internationale bekendheid die Bram heeft in de tech-wereld bedacht ik me dat ik dezelfde tekst ook in het Engels kon publiceren. Twee keer zo veel werk, en met twee verschillende effecten.

Zo werd de Nederlandse versie door 192 unieke IP adressen mensen bekeken. En die kwamen vooral door posts die ik op Twitter en Mastodon plaatste. De Engelse versie echter, werd door 26.325 unieke mensen (and counting) bekeken. Nogal een verschil.

Viral

De Engelse versie ging dus min of meer viral. Ik had het artikel zelf op /r/vim gepost, waar deze een dag lang bovenaan stond, wat veel verkeer opleverde en daardoor (denk ik) werd mijn naam en het artikel expliciet genoemd op de site van NeoVim — wat ik als een grote eer beschouw. En vervolgens werd het gequote in de daar bijbehorende Hacker News discussie die een tijdlang bovenaan Hacker News stond, en zo kwam het ook in de Hacker Newsletter terecht en werd het daardoor weer een aantal maal op Twitter gedeeld. Dit leverde dus allemaal een aantal dagen lang traffic op en het druppelt nu nog steeds door.

En het is op dit soort momenten dat ik altijd weer twijfel of ik toch meer in het Engels moet maken. Want ik heb dit soort verkeer nu al met een aantal artikelen meegemaakt, en deze waren altijd in het Engels én gingen over tech. Het potentiële bereik is in het Engels groter, en daarnaast: Nederlandse artikelen over tech gaan niet viral (ik hoor graag voorbeelden waar dat wel zo is).

Ik zie dit ook op mijn Engelstalige site, daar wordt veel minder op gepubliceerd maar daar komt elke dag toch meer bezoek (organisch, via zoekmachines etc.).

Ik ben blij met WordPress 6.3 die de afgelopen dagen uitkwam: want die is sneller. En daarnaast heb ik ook een caching plugin geïnstalleerd. En o.a. daardoor trekt mijn server dit soort verkeer helemaal prima.

En er zijn in het Engels veel meer manieren om een artikel ergens te delen. En dat is nodig, want zoals ik al vaker heb gesteld: mensen komen NIET uit zichzelf naar een blog. Ik herhaal: mensen komen NIET uit zichzelf naar een blog.

Je moet het promoten. Door je artikel een springplak bieden: via een nieuwsbrief, aggregatiesites als Reddit of Hacker News (beide Engels), of social media zoals Twitter en Mastodon of bijvoorbeeld WhatsApp stories.

Eigenlijk dus alleen maar voordelen om dingen primair in het Engels te publiceren.

Ten minste: als je een groter publiek wil bereiken.

Maar even terug naar waarom ik dit ook al weer doe: elke dag iets schrijven op het internet. En dat is nog steeds hierom.

Wanneer er morgen niemand meer komt kijken op mijn blog, dan zal ik nog steeds iets publiceren. De afspraak met mezelf is dat ik — voorlopig — elke dag op de blauwe Publiceren knop rechtsboven klik.

Dat is voor nu het belangrijkste.

Deze

Waar het om gaat is dit. Hoe goed of slecht het ook is: just put your stuff out there (ja, dat is Engels). Dat is vooral het doel. Publiceer. En dat doe ik primair in het Nederlands en soms in het Engels. En soms, soms lezen dan tienduizenden mensen wat je hebt geschreven. En dat is leuk maar kan niet het doel zijn.

Laat een reactie achter

Reactie