in Dagelijks

Hoe krijg je verkeer naar je blog?

Het is deze maand een jaar geleden dat ik begon om elke dag een blogpost te schrijven. Dat betekent dat het een goed moment is om te evalueren. Er zullen deze maand meerdere van dit soort hardop-denken-over-bloggen meta posts verschijnen.

Één ding waar ik na een jaar iets over kan zeggen is: hoe krijg je verkeer naar je blog?

TLDR: promotie.

Promotie is je link overal spammen delen.

Zo heb ik als experiment afgelopen maand de blog van David Foster Wallace via een Google Translate link gedeeld op de kleinschalige Engelstalige DFW subreddit, waar deze prompt bovenaan kwam te staan en wat redelijk wat verkeer opleverde. En dat voor een halfbakken vertaling.

Maar ook de blog over Arnon Grunberg deed het goed. Dit kwam met name door Twitter.

Maar de klapper qua verkeer was de POM blog. Deze werd afgelopen week door Alexander Klöpping gedeeld aan zijn 496.000 Twitter volgers. Ook dat leverde veel verkeer op.

Die drie momenten zijn duidelijk te herkennen in de verkeers grafiek voor september:

DFW, Grunberg, POM

Verkeer genereren en viral gaan zijn overigens twee verschillende dingen. Bij viral zijn de pieken breder en dus stomper, omdat de content door steeds weer anderen wordt gedeeld waardoor het verkeer langer aanhoudt (hence: viral). Dat heb ik zelf nog niet meegemaakt. De pieken in deze grafiek zijn scherp: opgaan, blinken en verzinken.

Observatie

De overduidelijke les hier is dat promotie nodig is als je tractie wil. Ik zeg dit hardop, omdat een deel van mij dit irritant vindt cq niet wil accepteren. Ergens wil ik geloven dat mensen je content, zomaar, plotseling of uit zichzelf zullen vinden. Maar dat is natuurlijk niet waar.

Misschien in een walled-garden als Youtube waar een algoritme je lot als content creator kan bepalen, zou dit nog waar kunnen zijn. Maar niet op het Open Web (overigens is er op het open web ook één algoritme dat toch invloed heeft; Google. Maar dat terzijde.)

Promotie dus. Deze les had ik natuurlijk ook al eens geleerd met mijn Engelstalige blog.

Promotie van derden helpt, maar ook wanneer ik zelf iets op Twitter zet of in mijn WhatsApp stories dan is er altijd een duidelijke uptake te zien in verkeer.

Want:

De meeste mensen gaan niet uit zichzelf naar een blog.

De meeste mensen weten niet wat RSS is.

De meeste mensen hebben een duwtje in de goeie richting nodig.

De meeste mensen komen niet uit zichzelf terug.

Allemaal voor de hand liggende lessen.

Volgende keer: waarom zou je überhaupt verkeer willen?

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

 • Dingen schrijven op het internet die rondgaan - Jan van den Berg

  […] moet het promoten. Door je artikel een springplak bieden: via een nieuwsbrief, aggregatiesites als Reddit of Hacker […]

 • Veertig dagen zonder Twitter - Jan van den Berg

  […] voor mijn blogs. Want soms ben je zelf de forel die gevangen wil worden. En omdat mensen niet uit zichzelf naar blogs komen, moet je die dus af en toe even onder hun neus duwen. Toch gingen ook zonder […]

 • Bloggen, een kunstige hobby? - Jan van den Berg

  […] merkte eerder al op dat lange, gerichte, artikelen op mijn site met een beetje promotie het meeste verkeer […]

  • Gerelateerde content per tag