in Dagelijks

Er mag meer geblogd worden

Deze site begon in 2005 als foto site — vandaar de naam. Maar vanaf het eerste moment blogde ik ook.

Toch heb ik in de 16 jaar (?) dat deze site nu bestaat ‘maar’ 166 blogs geschreven: iets meer dan één per maand. Dat is niet overdreven veel. In 2017 heb ik de keuze gemaakt om de Engelstalige blogs op een eigen plek onder te brengen, waar het gemiddelde iets hoger ligt (~ 3 blogs per maand). Dus het bloggen dat ik doe, vindt vooral daar plaats en staat wat piks.nl betreft, op een iets lager pitje. De Engelse blogs zijn vaak ook wat langer en gaan over specifieke onderwerpen (bijv. technologie of boeken). Het is dus niet zo dat ik blog over alles. Nog niet.

brave_2021-10-21_19-12-29.png (719×92)
166 gepubliceerde blogs op piks.nl

Invloed van Twitter

Ik blog dus beperkt. En natuurlijk kan ik niet ontkennen dat dit ook door Twitter komt. Twitter lijkt in bepaalde opzichten veel op op bloggen. En heeft op die manier een bepaalde behoefte ingevuld. Maar ik ben ook geen overdreven actief Twitter gebruiker. En dat heeft meerdere redenen, niet in de laatste plaatst dat Twitter steeds meer een onvriendelijke plek lijkt te worden. Maar wat zeker ook meespeelt is dat ik beperkt invloed op mijn tweets heb: ik kan ze niet verbergen (na x tijd), of specifiek aan één groep richten, of net even wat langer maken als ik dat nodig vind, of zelfs maar 1 letter aanpassen nadat de tweet geplaatst is….

Allemaal redenen waarom ik altijd twijfel te twitteren.

Maar er is een logisch alternatief: bloggen!

Een blog is van mij, op mijn eigen plek, waar ik kan zeggen wat ik wil en wat onder mijn eigen beheer valt. Dus waarom zou ik niet meer bloggen?

Seth Godin

Er zijn blogs die ik dagelijks lees, omdat ze dagelijks updates hebben. Met stip op nummer één staat de blog van Seth Godin als inspiratie. Seth blogt elke dag, al net zo lang als ik deze site heb!

Zijn blogs zijn vaak kort en zetten je aan het denken en ik lees ze vrijwel altijd (natuurlijk via RSS).

En waarom doet hij dat? Wel, o.a. hierom:

Blogging every day clarifies my thoughts — it helps me notice things. It’s one of the most important practices of my profession. – Seth Godin

Alleen dat zou al reden genoeg moeten zijn.

De verhouding van kwaliteit en kwantiteit van zijn blogs is iets waar ik vaak over nadenk. En ik denk dat hier de Ceramics Theory van toepassing is, die stelt dat kwaliteit volgt op kwantiteit. Waarom wachten met bloggen totdat je een goed blog-waardig idee hebt. Waarom niet proberen elke dag te bloggen, juist dan word je beter.

Dus in lijn met Seth (en anderen) ga ik proberen 6 dagen per week te bloggen. Een korte gedachte, overdenking, vraag of observatie. Lengte van een tweet, of langer. We zullen het zien.

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

  • Blog is life - Jan van den Berg

    […] maandag is het twee jaar geleden dat ik besloot om dagelijks te bloggen. Zes dagen per week. Een belofte aan mezelf. En een belofte die ik — […]

  • Hoe krijg je verkeer naar je blog? - Jan van den Berg

    […] is deze maand een jaar geleden dat ik begon om elke dag een blogpost te schrijven. Dat betekent dat het een goed moment is […]