in Dagelijks, General, Tech

Nieuw domein: janvandenberg.blog

Misschien is het je al opgevallen maar piks.nl verwijst nu naar janvandenberg.blog. Kijk maar even in je adresbalk ?

Als het goed is merk je hier als bezoeker verder weinig van: want het piks.nl domein blijft ook gewoon werken. En wanneer je daar heen gaat, word je netjes doorgestuurd worden naar de nieuwe domeinnaam — dit geldt dus ook voor de RSS feed.

Waarom een andere naam?

De nieuwe domeinnaam past beter bij de inhoud van de site: het is mijn persoonlijke blog.

Daarnaast bestaat j11g.com natuurlijk ook nog steeds: mijn Engelstalige blog met langere tech artikelen.

Technische achtergrond

Deze site (als piks.nl) draait al sinds 2005 op WordPress. Ik ben fan van WordPress en probeer te volgen wat Matt Mullenweg — bedenker van WordPress en CEO van het bedrijf achter WordPress — bezig houdt. Dus toen zijn bedrijf — Automattic — een paar jaar geleden aankondigde dat ze eigenaar van het TLD .blog waren geworden, begon ik al te kijken naar een .blog domeinnaam. En nu ik wat vaker blog, leek me dit een goed moment om de overstap te maken.

Maar ik had geen trek om nog wéér een andere WordPress installatie te gaan onderhouden (naast j11g.com, brug.info en piks.nl). En ik had ook geen trek om een migratie van de database en/of content te doen. Want ik wou bestaande content natuurlijk sowieso meenemen naar de nieuwe domeinnaam. Dus het idee was om gewoon de bestaande piks.nl installatie te gebruiken.

Dat ging als volgt:

 • Domein registreren bij porkbun.com ?
 • A en AAAA records aanmaken bij porkbun.com
 • Apache config aanmaken op mijn VPS en activeren
  • DocumentRoot laten wijzen naar de oude / bestaande installatie folder van piks.nl
 • Op mijn VPS met certbot een certificaat aanmaken
  • certbot -d janvandenberg.blog –expand (certbot zet ook automatisch de Apache config goed ?)
 • In wp-admin op piks.nl bij de Instellingen het WordPress adres én het Site adres aanpassen (Hier mag je geen fouten maken, anders krijg je gekke dingen — bijvoorbeeld dat de site zichzelf niet meer kan vinden en dan moet je aanpassingen in de database maken).
brave_2021-11-17_12-32-27.png (1523×1004)
 • Redirect op de oude domeinnaam zetten in de .htaccess file van de DocumentRoot
  • Redirect 301 /wordpress/ https://janvandenberg.blog/

En dat was het!

Omdat ik in 2005 had gekozen de WordPress installatie in een losse map te zetten — dus niet in de root folder — maakte dat bovenstaande snel kon en het nieuwe domein binnen 30 minuten compleet up & running was.

En zo bestaat er dan ineens een nieuw hoekje op het internet, dat er gister nog niet was. Helemaal van mezelf, maar waar iedereen op de hele wereld bij kan door een paar lettertjes in een adresbalk in te typen. Het internet blijft toch iets magisch ❤️.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

Webmentions

 • Waar een comment toe kan leiden - Jan van den Berg

  […] was trouwens 2005 dat ik het CMS voor deze site installeerde. WordPress was toen slechts één van de vele mogelijkheden, maar het was voor mij toen al helder […]