in Dagelijks

Waar een comment toe kan leiden

Gister was het precies 20 jaar geleden dat ene Mike een comment achterliet op het blog van ene Matt. Het was een reactie op een post waarin Matt hardop aan het nadenken was over welke blogsoftware hij voor zijn site moest gebruiken: want allemaal mankeerden ze wat.

Het hardop nadenken leidde uiteindelijk tot WordPress.

In een tijd dat iedereen dacht dat Movable Type de CMS strijd wel even zou winnen, werd het een fork van b2/cafelog waar nu 20 jaar later ruim 40% van alle sites op draait.

Het was 2003, ruim een jaar voor Facebook. En ook ruim voor de Web 2.0 revolutie van een paar jaar later.

Er zit veel in deze kleine anecdote:

  • De kracht van hardop nadenken (bloggen).
  • De strijd was nog niet beslist: want wie gebruikt er nu nog Movable Type? Een reminder dat dingen snel kunnen veranderen (dat werkt twee kanten op).
  • WordPress was een vervolg op iets dat al bestond. Alles staat altijd op de schouders van giganten.
  • Er was een internet vóór het internet dat we nu kennen, dat internet is er nog steeds.
  • De comment is 20 jaar later nog gewoon te zien voor iedereen met een browser ❤

En er is een speciale plek in dit hele verhaal voor de GPL licentie. Want zoals je in de blog kan lezen was dit uiteindelijk de reden voor Matt om verder te kunnen en willen met b2/cafelog.

GPL bracht de mensheid veel: o.a. GCC, Linux en Git. Wat betekent dat bij bijna alles wat je online doet, er GPL software is betrokken.

Het was trouwens 2005 dat ik het CMS voor deze site installeerde. WordPress was toen slechts één van de vele mogelijkheden, maar het was voor mij toen al helder dat dit de winnaar ging worden. Het zat goed in elkaar. Deze blogtekst lees je dus in een database die dit jaar dus al 18 jaar oud is, en nog steeds draait.

Laat een reactie achter

Reactie