in Dagelijks

Bewijzen met twee tweets dat social media algoritmes vooral voor zichzelf werken

Vrijwel alle social media sites gebruiken een ~algoritme~ om te bepalen wat jij wel of niet ziet. ‘Algoritme’ is een containerbegrip die je in deze context ook mag vervangen door mechanisme.

De toepassing van een ‘algoritme’ op social medias sites wordt natuurlijk gesuggereerd als een win-win: jij krijgt content die voor jou relevant is én jij blijft daardoor langer op de site. Dat laatste is voor de site gunstig, want dat betekent meer tijd om reclame te kunnen laten zien etc.

Maar je hoeft geen genie te zijn om te snappen dat wanneer het er op aankomt het algoritme altijd in het voordeel van site zal uitpakken.

Het eenvoudige bewijs hiervoor zijn twee tweets die ik deze week de wereld in stuurde.
Over vrijwel hetzelfde onderwerp, gericht aan eenzelfde publiek.

(NB het zijn allemaal geen schokkend hoge getallen, maar genoeg om de theorie te ondersteunen).

A tale of two tweets

Men neme: Tweet A en Tweet B.

Links A en rechts B

Tweet A kreeg 14 likes en 0 retweets.
Likes sturen het algoritme, het algoritme leert door likes dat dit een tweet is die andere mensen waarschijnlijk ook willen zien. Dus door een like is de kans groter dat de tweet eerder/vaker in de tijdlijn van een ander zal verschijnen (zodat ook die persoon langer op de site zal blijven).

Dat deze tweet geen retweets heeft kan duiden op verdachte of hele persoonlijke content (wat ook zo was): iets wat algoritmes neem ik aan ook wegen.

Toch werd de tweet 1618x bekeken.

Tweet B (met een hashtag) kreeg 11 likes en 6 retweets.
Een retweet zou nog steviger dan een like het algoritme moeten beïnvloeden omdat iemand anders letterlijk jouw tweet op zijn/haar tijdlijn zet en daarmee zegt: KIJK DIT EENS!

Deze tweet werd echter 875x bekeken.

Iets meer dan de helft van tweet A. Ondanks veel meer retweets en bijna net zo veel likes. Dus ondanks dat er dus meer interactie was van mensen op de tweet.

Je zou verwachten dat Twitter deze tweet ook wil delen met andere gebruikers, maar dat is dus niet het geval.

De verklaring

De verklaring is eenvoudig, en zal Twitter je nooit vertellen:

Tweet B bevat een link naar mijn eigen site en Twitter wil niet dat mensen de app verlaten om naar een andere site te gaan.

Het algoritme neemt dit mee in de weging en zal de tweet daarom minder aan anderen laten zien.

En dat is de verklaring waarom een blijkbaar populairdere tweet, toch minder wordt bekeken.

Content (die ergens anders gehost wordt) wordt bewust tegengewerkt door een algoritme dat als doel heeft mensen vooral daar te houden. En mensen die de tweet/link misschien wel interessant zouden kunnen vinden, krijgen het dus niet te zien.

Ik had de link op meerdere plekken gedeeld, maar het meeste verkeer komt van Twitter. En je kan hier dus vrij weinig tegen ondernemen (ik zou kunnen betalen om de tweet te promoten, maar dat is water naar de zee dragen en heb jij wel eens op een promoted tweet geklikt?).

Dus?

Misschien is het voor jou allemaal geen verrassing of nieuwe informatie wat ik hier vertel, misschien ook wel. En natuurlijk zet ik het even extra dik aan en zijn twee meetpunten waarschijnlijk veel te weinig om er echt iets over te kunnen zeggen.

Maar het punt is dit: social media sites zijn parasitaire tijdslurpers die zich verhullen in een symbiotisch schapenvelletje.

Maar uiteindelijk spelen ze wel een belangrijke rol om mensen bekend te maken met dingen die je hebt gemaakt. Maar het is goed om in gedachten te houden dat zij de baas zijn over de content en bepalen wat mensen wel en niet zien. Ook daarom: host je eigen content als je kan.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

  1. Bij ’toeval’ heb ik hier geen last van. Bij twitter wil ik altijd de laatste bijdrages bovenaan zien. En met die optie schakel je (mogelijk onbedoeld) het algoritme uit. Bij de laatste aanpassing heet die optie tegenwoordig ‘volgend’. Krijg je alleen bijdrages van mensen die je volgt -en belangrijk- met het laatste bericht bovenaan . Alleen moet je dat nu steeds kiezen. Of de add-on ‘control panel for twitter’ in bijvoorbeeld Firefox gebruiken. Lang op hun site blijven heeft voor hen in mijn geval ook geen voordeel. Alle reclames blokkeer ik met uBlock Origin. Kan dat van harte aanraden. Tegenwoordig gebruik ik vaker Mastodon. Heeft geen alogoritme en geen reclames en ik vind de interacties leuker en informatiever.

Webmentions

  • Drie springplankjes - hoe krijg je verkeer naar je website? - Jan van den Berg 11 februari 2023

    […] paar snelle likes en retweets zorgen al gauw dat het algoritme je gaat helpen. Hoewel Twitter dat niet van harte doet! Die willen niet dat mensen doorklikken naar iets buiten hun […]