in Dagelijks

Zo volg ik blogs

Spoiler: het antwoord is RSS. Het antwoord is altijd RSS.

Gister tipte ik een manier waarop ik af en toe mijn blogs deel. Via WhatsApp status. Dit is dan vooral aan een inner-circle van mensen wie in je contacten staan.

Ook die blog daarover deelde ik gister op mijn status en 67 mensen zagen het. En ik kreeg een paar leuke reacties 🙂

Zie onder

Een andere bekende manier om een blog te delen is natuurlijk het sturen van een (periodieke) e-mail. Maar ik heb nog nooit e-mailadressen van mijn bezoekers gevraagd, want dan zou ik me daar ook verplicht toe voelen.

En sowieso in beide gevallen zou ik niet elke dag iets willen sturen naar mensen, want dat voelt als spammen.

Maar ik heb gister (!) wel een paar keer de vraag en opmerking gekregen dat mensen juist (en alleen) op deze manier mijn blog weten te vinden. Als ik het dus onder hun neus duw. Ook dat is bekend — mensen tikken geen URLs in — en daarom doe ik het.

RSS is het antwoord

Maar ik wil ook vandaag hier weer benadrukken: er is één hele goede, oude, bestaande, vertrouwde manier om blogs of sites in het algemeen te volgen. Zonder je telefoonnummer, zonder je e-mailadres ergens achter te laten. En dat is RSS.

Ik heb er vaker over geschreven.

Seth schreef er gister zelfs ook nog over.

RSS is al heel vaak dood verklaard. Heel vaak. Toch noemde Seth in 2011 de ook toen al dood verklaarde techniek als de de beste manier om een blog te volgen. En dat is nu in 2024 nog steeds zo.

Het is ook hoe ik blogs volg.

Willekeurige screenshot uit mijn RSS reader

Maar: je moet dingen instellen, je moet keuzes maken, je moet iets doen. En dat kan op veel verschillende manieren want er zijn heel veel tools waar het mee kan. Er is dus een soort drempeltje waar je over heen moet. En daar gaat het voor de meeste mensen vaak mis. Het schijnt tegenwoordig toch ook wel weer gewoon in Chrome te kunnen (niet getest) maar dat lijkt me handig.

Hoe dan ook: je moet je er even in verdiepen, en het is het waard want je mist nooit meer wat!

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie