in Dagelijks

Een ochtend op Mastodon

In een daad van onvervalst landje-pik had ik in 2017 als 319e gebruiker op Mastodon.nl de naam ‘jan’ geregistreerd. Het komt namelijk niet vaak voor dat ik mijn voornaam bij een social-media platform kan claimen. Hier moest ik bij zijn.

Daarna keek ik er 5 jaar niet naar om. Tot april dit jaar, toen de rijkste man ter wereld een bod deed op dat andere sociale netwerk. Mastodon was plotseling in het nieuws.

Even de account afstoffen; die werkte nog! Maar daar bleef het toen bij.

Tot deze week. Uitleg overbodig denk ik.

Ik begon me wat serieuzer te verdiepen in de Fediverse en het ActivityPub protocol en stuurde een tootje de wereld in, sloot mijn browservenster en ging weer verder.

Na een half uurtje kwam ik weer even kijken: 20 reacties, 15 nieuwe volgers. Uh?! Wat gebeurt hier? Dit was ik niet meer gewend. Ter vergelijk; diezelfde ochtend had ik een blogpost gedeeld met 500 Twitter volgers, die welgeteld 0 interacties had opgeleverd.

Mastodon LEEFT en voelt op dit moment als een feestje waar iedereen onwennig binnenkomt maar er wel zin in heeft! En dat is een heel goed sfeertje moet ik zeggen.

Ik laat een analyse over de verschillen tussen Twitter en Mastodon voor nu maar even achterwege net als een toekomstvoorspelling van hoe dit zich verder moet of gaat ontwikkelen.

Een paar dingen wil ik er wel uitlichten:

De conversaties zijn nu vooral heel meta. Het gaat over Mastodon.

Wat vooral opvalt is de hoge mate van technisch onderlegde mensen, die — net als ik — liever allemaal een chronologische tijdlijn hebben, en die werken met hashtags en lijsten om content te cureren. En zo moet het volgens mij ook zijn, jij bepaalt wat je wil zien, niet een (reclame gedreven) algoritme. En dat kost soms even snoeiwerk.

En als laatste over het federated idee — waarbij zelfs iedereen zijn eigen instantie/server zou kunnen hebben — hoe meer ik hierover nadenk hoe krachtiger ik dit idee vind, omdat ook moderatie op deze manier gedecentraliseerd is en je kan eigen communities met een eigen sfeer maken. En dat zit toch dichter bij hoe mensen in het echt in elkaar zitten dan een public townsquare waar de hardste schreeuwers worden beloond.

De echte waarde (van een social-media netwerk) voor mij is vooral het kunnen volgen van interessante accounts. Het zelf tooten is secundair. Dus ik hoop dat nog meer interessante accounts zich gaan aansluiten.

En voor wie mij wil volgen, ik ben hier te vinden: @jan@mastodon.nl.

Toot toot!

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

  • Een auto met clowns op zoek naar een goudmijn - Jan van den Berg

    […] zit nu een jaar echt actief op Mastodon, probeer mensen er te helpen, en deze site zelf is ook onderdeel van het […]

  • De Vogeltjesdans - Jan van den Berg

    […] er is simpelweg (nog) geen alternatief. Natuurlijk, ik hou van Mastodon, maar dat is its own thing (en dat is goed!). Het is geen Twitter en al zou het dat al willen zijn, […]