in Dagelijks, Tech

Deze site is nu onderdeel van het fediverse

Als je geen idee hebt wat deze titel betekent dan begrijp ik dat volledig!

Lang verhaal, zo kort mogelijk:

 • Alle nieuwe artikelen van deze site komen nu ook beschikbaar als artikel op het fediverse
 • Het watte?!
 • Zie het fediverse als één grote social media wolk.
 • In die wolk zitten allerlei verschillende soorten sites: sites die op Twitter lijken (e.g. Mastodon), sites die op Instagram lijken (e.g. Pixelfed) en duizenden meer.
 • Die sites kunnen allemaal met elkaar ‘praten’ dankzij het ActivityPub protocol, dat is de lijm die al die sites met elkaar verbindt.
 • Iedereen kan op het fediverse profielen aanmaken en elkaar op al die verschillende sites volgen, en likes en replies geven: die sites wisselen die informatie met elkaar uit. Dit is echt fantastisch, want er dus GEEN centrale eigenaar die de boel bestiert (en niet altijd zuivere motieven heeft).
 • Zo heb ik al een fediverse account door mijn persoonlijke account op Mastodon.nl
 • Maar sinds nu is deze site ZELF onderdeel van het fediverse.

  De gebruiker heet blog, dus in het fediverse bestaat nu dit account:

  @blog

  De notitie ziet er een beetje vreemd uit dat geef ik toe.

  Deze account — en dit is wat je moet begrijpen — IS mijn site. Het is niet een kopie, niet een link, niet een RSS feed, niet verwijzing, nee het IS letterlijk deze site gepresenteerd IN het fediverse.

  Het belangrijkste is: deze account (en daarmee dus de site) is overal in in het fediverse te volgen!

  Wanneer je dat doet dan zullen alle nieuwe posts op deze site in je social feed verschijnen, waar je die ook volgt in het fediverse.
 • Dit kan allemaal dankzij de ActivityPub plugin voor WordPress

Ik had al eerder over deze plugin gelezen, en ken meerdere sites die het al gebruiken maar was er nooit aan toegekomen. Maar ik las gister deze post en dacht: nu wordt het tijd.

Zo ziet dat er dan uit in Mastodon. 21 september 2005, 801 berichten, 1 volger.

Waarom?

 • Ik heb niet de illusie dat mensen die niet weten wat RSS is (RSS is ook een manier om veel sites te volgen op één plek, ook deze site kun je natuurlijk via RSS volgen), het bovenste wél gaan begrijpen. Maar je moet het toch proberen!
 • Ik wil dat het fediverse groter wordt.
 • If you build it they will come etc.
 • Omdat het kan!
 • Alle replies OP deze post via het fediverse komen als comment onder deze post (op mijn eigen website dus). Ipv een comment achterlaten op mijn site kan iemand dus gewoon een reply geven vanaf de voor hem of haar vertrouwde plek in het fediverse.

Laat een reactie achter

Reactie

 1. Het lijkt nog niet helemaal goed te werken, ik denk dat ik te veel gerommeld heb met het veranderen van de naam, terug veranderen etc.

  Moet er nog even goed naar kijken.

Webmentions

 • Een auto met clowns op zoek naar een goudmijn - Jan van den Berg 16 december 2023

  […] zit nu een jaar echt actief op Mastodon, probeer mensen er te helpen, en deze site zelf is ook onderdeel van het fediverse. Ik heb er dus een warm hart voor. Maar, ik ben ook maar een mens en ik mis denk […]