in Dagelijks

Amish

Het is bekend dat de Amish wars van technologie zijn. Maar het is een misverstand om te denken dat ze tegen technologie zijn.

Echter voordat een nieuwe technologie gebruikt mag worden, is er een groep afgevaardigden die hier over nadenkt.

Er zijn zo’n 250.000 Amish, met onderling verschillende subculturen. Maar in grote lijnen kennen alle Amish de zgn. Ordnung waarlangs ze hun keuzes toetsen. Zaken die in strijd zijn met de Gelassenheit en luihuid, ijdelheid of luxe dienen of de sociale cohesie negatief beïnvloeden worden daarmee uitgesloten.

Dat is waarom je de Amish niet zo snel op Facebook, Instagram of Twitter zal zien.

Maar toch kan het zijn dat er Amish groepen zijn met een telefoon. Echter deze bevindt zich dan buiten het huis, op afstand en bijvoorbeeld op een centrale plek. Omdat het voordeel van een modern apparaat als de telefoon — zelfs voor de Amish — evident is, maar omdat volgens de Ordnung een telefoon in het huis de sociale cohesie negatief kan beïnvloeden, kiezen ze voor deze oplossing.

Vrijheid en zelf nadenken zijn mij een te groot goed om als de Amish te willen leven, maar heel goed nadenken vóór dat je een nieuwe technologie toe laat in je leven is iets waar we allemaal wat van zouden kunnen leren.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie