in Dagelijks

Aretha Franklin en het grote publiek

Aretha Franklin was ontegenzeggelijk één van de grootste muzikale talenten die er ooit deze aarde heeft rondgelopen. Haar talent was zo overweldigend, dat iedereen die iets met muziek deed en met haar in aanraking kwam dat gelijk instinctief begreep. Echter het duurde heel lang voordat ze een echt grote hit te pakken had en doorbrak.

Toch was ze heel lang daar bewust naar op zoek. Die ene hit. Die zogenaamde erkenning, niet van de critici maar van het grote publiek. Opmerkelijk dat zelfs supertalenten hebben zo’n vorm van bevestiging nodig. Maar dat terzijde.

De reden waarom het zo lang duurde is omdat het publiek niet goed wist wat ze aan Aretha Franklin hadden. Een album van Aretha kon namelijk soul, jazz, gospel en R&B bevatten. En allemaal was het even goed. Maar dit maakte het lastig om haar te marketen bij een groter publiek die gewend waren dat een artiest het een óf het ander was.

Pas toen Aretha zich mee ging toeleggen op één specifieke richting, toen pas kwam het grote succes. En natuurlijk werden ook toen pas de eerdere albums in een nieuw licht gezien.

Soms moeten mensen met extreme natuurlijke talenten zichzelf eerst behapbaar maken voordat iedereen het talent ziet.

Luister hier meer.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie