in Books

Avontuur Amerika – Cees Nooteboom

Cees Nooteboom is een klasse apart. Niemand in de Nederlandse literatuur kan zaken zo treffend observeren, beschrijven en duiden.

Avontuur Amerika – Cees Nooteboom (2010) – 303 pagina’s

Avontuur Amerika is een non-fictie boek. Een verzameling reisverslagen over een periode van ruim 30 jaar (midden jaren 50 tot eind jaren 80) waarin Nooteboom verschillende kanten van Amerika onderzoekt. Getrokken als een magneet naar dit wonderlijke stuk aarde door de schrijvers Faulkner en Capote — wiens werk hij omschrijft als “verpletterende ervaringen” — ontdekt hij het land met eigen ogen en beschrijft dit proces voor ons op een sublieme manier. Nooteboom herdefinieert met Avontuur Amerika het genre reisverslagen.

Nooteboom is vooral scherp is mensen en situaties beschrijven. Verwacht geen verhandeling over de machtige natuur die Amerika rijk is, maar wel duiding over mensen, steden, vergane talen, de auto of het onmogelijk grote Los Angeles waar alles, zoals alles aan de westkust, maximaal 150 jaar oud is.

Zinnen

Hier volgen een aantal zinnen om een glimps van Nooteboom te laten zien, maar pak dit boek als je de kans krijgt. Elk woord is raak en elke observatie messcherp. (Onbedoeld lezen deze willekeurige quotes overigens bijna als een verhaal merk ik op. Dat zegt iets.)

Je voelt de kracht van het trekken, en in die beweging zit de hele ziel van Amerika, de nomadische zucht naar het Westen, de grote lege vlaktes, de oceaan van land tot aan de oceaan van water.

En zo zullen hun talen vergaan met hun goden, hun medicijnen met hun pijlen, tot er Volendammers met veren overblijven met verre, uit het hoofd geleerde herinneringen. Daar word je droevig van.

Hier wordt op grote schaal vergaan.

Geschiedschrijving, een raadsel dat zichzelf als oplossing voordoet.

Nadenken over geschiedenis is nadenken over complicaties.

Geschiedenis is uitsluitend dat wat waar is voor jezelf, de vervalsing begint al bij de anderen.

En als laatste over reizen.

Reizen

Laat een reactie achter

Reactie