in Dagelijks

Casey Neistat over vloggen

Casey Neistat is iemand die kan zeggen dat hij het genre ‘daily vlog’ groot heeft gemaakt.

Als filmmaker omarmde hij als één van de eerste het dagelijks vloggen als serieuze vorm van expressie. En door zijn ervaring om met beelden een verhaal vertellen springen zijn vlogs er altijd uit.

Hij vlogt nu niet meer zo vaak, maar heeft dat wel 800 dagen achter elkaar gedaan.

800 dagen lang, elke dag een vlog.

Een vlog maken lijkt me — anders dan een blog — echt een dagtaak.

Hij is daar inmiddels al 5 jaar geleden mee gestopt.

Ik keek een recente video van hem waarin hij reflecteert op deze ervaring en waarin hij hardop nadenkt om weer een ritme op te pakken.

Twee dingen sprongen er voor mij uit:

  1. ‘Clarity of purpose’. Het was voor Neistat nooit een vraag of hij die dag ging vloggen (‘should I vlog?’). Nee, dat was immers een vaststaand gegeven. En dat gaf veel duidelijkheid. En dat is precies hetzelfde als bij dagelijks bloggen. De belangrijkste keuze is gemaakt, de keuze om het te doen.
  2. ‘Less introspective, more looking out’. Neistat vertelt dat hij de wereld anders ging bezien door vloggen. En daarom wil hij nu dat nieuwe videos minder naar binnen gekeerd zijn maar meer naar buiten.

En die laatste vond ik opmerkelijk omdat volgens mij het ‘introspective’ precies is wat mensen aanspreekt. Mooie plaatjes, ontspannen muziek, droneshots helpen natuurlijk ook een video verder maar iets delen van jezelf, dat is volgens mij wat mensen aanspreekt.

Iets wat ik misschien wel te weinig doe op mijn blog.

Laat een reactie achter

Reactie