in Dagelijks, Travels

Dag 7 Sequoia National Park 🌳🌲🪨

Dag 7 begon in de Comfort Inn in Tulare met het inmiddels bekende ontbijt dat alle hotels van elkaar lijken hebben overgenomen. Vandaag stond het eerste natuurpark op het programma: Sequoia Park! Sequoia is het meest zuidelijkste park van de Sierra Nevada. In deze landstrook liggen meerdere natuurparken die elk hun eigen karakteristiek hebben. Sequoia park is bijvoorbeeld bekend om de enorme sequoia bomen. Deze bomen kunnen heel oud en groot kunnen worden. Tot diep in de 19e eeuw werden die bomen ‘gewoon’ gekapt, totdat iemand eens 3000 ringen op zo’n boom telde. Dit zette hem aan het denken: misschien moeten we dit soort bijzondere bomen conserveren en niet als brandhout gebruiken? Dit was het begin van een beweging die — mede dankzij Teddy Roosevelt — de natuurparken in Amerika een speciale status gaf (dit is even de korte versie). Veranderingen beginnen bij individuen.

Sequoia is zoals alle parken een uitgestrekt gebied waar je weken zou kunnen kamperen als je dat leuk vindt, maar het is ook een prima park om in één dag (met kinderen) de bezienswaardigheden te bekijken en een paar kleine trails te doen, en dit is wat wij hebben gedaan. In Sequoia vind je de General Sherman tree. In volume is dit de grootste boom TER WERELD. Een echte publiekstrekker dus. Het rijden van de ingang van het park naar de General Sherman Tree is al een belevenis op zich, met unieke vergezichten.

Na een picknick, waarbij overal waarschuwingen staan om goed op te letten op beren (niet gezien!) gingen we naar de General Sherman Tree, hierna hebben we twee kleinere trails gelopen en afsluitend de Moro Rock beklommen. Die laatste is een uitgehakt pad naar het hoogste punt in Sequoia, die uitkijkt over de Sierra Nevada. Het uitzicht is wat aparts. Aanrader!

In Sequoia zie je veel gebieden waar brand is geweest: dit zijn meestal controlled fires, aangestoken door de brandweer. Om te voorkomen dat een echte bosbrand zich snel zou kunnen verspreiden. Maar het ziet er wel gek uit. Ook hebben veel sequoias zwarte plekken, bosbranden van soms eeuwen geleden. Maar alleen de hele grote bosbranden kunnen de taaie sequoias nekken. De meeste sequoias gaan meestal dood doordat ze door gewicht omvallen, hun bast en een aantal andere kenmerken zorgen ervoor dat er geen torren de boom kaal kunnen vreten etc. waardoor deze ongestoord eeuwen lang door kan groeien. Maar bosbranden worden wel een steeds frequenter en groter probleem, zo moest vorig jaar de General Sherman Tree nog ingepakt worden met folie omdat er een bosbrand te dichtbij was gekomen.

Veel van de sequoia bomen stonden er al voor de huidige jaartelling begon en je krijgt de indruk dat ze er ook nog zullen staan wanneer wij er niet meer zijn. Ze hebben iets statigs, iets deftigs, iets onverwoestbaar. Maar toch zijn er nu mensen nodig om de bomen te beschermen, tegen gevaren die door mensen zelf zijn gecreëerd. Onze wereld zit vreemd in elkaar.

Vlakbij ons hotel zit een Walmart. Waar we gewoon om 10 uur ‘s avonds — met honderden andere mensen die ook de plakkerige 90 plus degrees van de avond wilden ontvluchten — nog terecht komen voor, werkelijk, alles. Vishengels, 70 inch TVs, kleren, groenten en meer. Je hoofd gaat duizelen wanneer je door zo’n winkel loopt. Het achterliggende logistieke proces, de bevoorrading, alle fabrikanten. Het is een modern wonder dat zo’n winkel bestaat. En honderden mensen personeel die als werkmieren de supermarkt in leven houden. Tienduizenden producten en alles heeft een plek en een prijsje en blijft aangevuld worden. De omzet van Walmart is — nog steeds — groter dan die van Amazon. Dat zegt alles wel denk ik. Maar het contrast van deze wegwerpwereld met de tijdloze sequoia’s een paar mijl verderop kon niet groter zijn.

Vandaag gaan we het rustig aan doen. Voorbereiden op het volgende natuurpark, en dat kan er natuurlijk maar één zijn.

Hieronder vind je een foto van wat mij betreft onze ervaring van Amerika op een bepaalde manier samenvat. Een Ford F150 pickup truck (de meest verkochte auto in Amerika) slaat voor onze neus linksaf op Prosperity Avenue met op de achtergrond een Motel 6, Dennys, Burger King en KFC.

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

  • Dag 9 Yosemite 🪨🌲🪨🌲 - Jan van den Berg

    […] in Oakhurst, wat vlak bij het Visitor Center van Yosemite National Park ligt. Na ons bezoek aan Sequoia Park stond een bezoek aan Yosemite hoog op ons verlanglijstje. Maar het was nog niet eenvoudig om daar […]