in Dagelijks

De burgemeester van Sderot

De burgemeester van Sderot was op Urk. Alon Davidi. Om te vertellen over 7 oktober. En wat er toen gebeurde in zijn dorp.

Sderot ligt 1 kilometer van de grens van Gaza. En het wordt wel de rakethoofdstad van de wereld genoemd.

De bijeenkomst was op een steenworp afstand van mijn huis. Het bracht 7 oktober dichterbij dan ooit.

Er was bewaking. We konden gefouilleerd worden. Dat had ik niet verwacht en het gebeurde uiteindelijk niet. Maar het zette wel de toon.

Trauma

Davidi sprak over zijn kinderen. Over zijn dochters. Over de verschillende vormen van therapie die ze bieden aan de kinderen van Sderot. Al ver voor 7 oktober. Over de vormen van therapie die ze willen bieden. Maar hij sprak vooral over trauma. Generationele, diepe traumas. Over leven en overleven in een stad waar al 20 jaar vrijwel continue raketten op vallen. Hij sprak over hoop. Hoop dat de oorlog snel voorbij zou zijn. Hoop dat zijn dorpsgenoot die nog in Gaza is levend terug mag komen. Hij huilt veel zei hij. Hij vraagt of we voor ze willen bidden.

Zijn stad werd na 7 oktober vijf maanden lang geëvacueerd. Maar ze kwamen weer terug. Waarom, vroeg iemand. Het kwaad mag niet winnen, zei hij.

Hij haalde zijn vriend naar voren. Op het scherm verschijnt een foto van een breed lachende jongeman. Een militair. De zoon van. De vader vertelt. Op 7 oktober sprong de zoon in een auto en reed naar de dichtstbijzijnde kibbutz om te helpen. Hij kwam niet terug. Zijn vader vertelde dat zijn zoon was gestorven voor iets waar hij voor stond.

Ze spraken over het bieden van een toekomst aan de kinderen van Sderot.

Ze spraken over de toekomst maar ik kon niet anders dan vaststellen dat het voor deze mensen nog steeds 7 oktober was. De wereld lijkt het weer vergeten, maar zij zitten er nog middenin.

Het is pauze. Ik loop even de zaal uit. Als ik terug kom zie ik burgemeester en zijn vriend buiten bij de rokers. Ze grappen wat. Het leven gaat toch door. Ook als je in Sderot woont.

Na de pauze waren er vragen.

Hoeveel mensen uit zijn stad waren er gestorven op 7 oktober? Zeventig.

Was hij boos op zijn overheid?

Deze vraag leek niet aan te sluiten bij wat hij had verteld. Davidi antwoordde zoals politici dat doen. Tactisch.

Toen ik gister zijn naam googlede vond ik dit bericht. Misschien had de vragensteller het gelezen.

Mayor of Sderot: ‘The leadership of the country abandoned us for years’
The mayor of Sderot criticizes Defense Minister Gallant on 103FM radio for his harsh comments against the prime minister and discusses residents living amidst rocket fire.

Bron

Laat een reactie achter

Reactie