Ik las laatst dat kweekzalm inmiddels genetisch afwijkend is van wilde zalm. (Kweekzalm is de zalm die je kent, want wilde zalm is bijna niet te krijgen.)
De genetische afwijking uit zich nu in dat deze zalm grotendeels doof is. Door de snelle groei krijgen bepaalde gehooronderdelen namelijk niet voldoende tijd zich te ontwikkelen.
Het is logisch: wanneer je niet kweekt/fokt voor een bepaalde eigenschap en die eigenschap is niet nodig — bijvoorbeeld vanwege ontbreken van natuurlijke vijanden — dan zal die eigenschap op den duur verdwijnen. En, ik heb het niet onderzocht maar ik neem aan dat een legbatterij kip of plofkip ook inmiddels genetisch afwijkt van een wilde (?) kip.
Doofheid van een kweekzalm is een onbedoeld bij-effect van het kweken, maar de gedachtesprong naar doelmatige aanpassingen bij kweken of fokken is niet groot. Bijvoorbeeld: kun je runderen fokken met extra ribben voor extra spareribs, of varkens met meer tepels zodat ze nog meer biggen kunnen zogen?
Er ligt nu in Nederland een wetsvoorstel bij de rechter waarbij precies dat aspect ter discussie staat. De Kamer had namelijk zitten slapen en een wetsaanpassing (het ‘amendement Vestering’) geaccepteerd, waarin feitelijk deze onderwerpen (en meer, veel meer) verboden werden bij wet! Hier kun je er meer over lezen/luisteren.
Maar wat de uitspraak ook wordt, de minister heeft al aangegeven met een amendement te komen waardoor het niet meer uitmaakt wat de uitspraak van de rechter is (wet gaat per 1-1-24 wel in werking, maar wordt ontkracht).
Maar de echte vraag hier is natuurlijk: vinden we dove zalm OK?