in Dagelijks

Een rivier vol van vreugde

Olivier Burkeman — auteur van Four Thousand Weeks — legt in een blogpost haarfijn uit wat het probleem is met heel veel productiviteitstips:

  • Hij duidt het overweldigende gevoel dat wordt veroorzaakt door de overvloed aan dingen die we willen doen, lezen of leren, maar die niet kunnen vanwege de eindige aard van onze tijd en aandacht.
  • Hij betoogt dat traditioneel productiviteitsadvies gericht op effici├źntie en prioritering niet voldoende is om dit probleem aan te pakken (er is te veel!).
  • Daarom stelt hij voor om te accepteren dat het onmogelijk is om alles te doen en moeilijke keuzes te maken over wat het belangrijkste is.
  • Hij adviseert om de te lezen stapel boeken (of wat het ook is) als een rivier te behandelen in plaats van als een emmer (die je moet legen), in het besef dat het onmogelijk is om alles te lezen en daarom een paar items te kiezen die het belangrijkst zijn.

Bullet 3 is hier het belangrijkste. Als dat je lukt, dan wordt bullet 4 makkelijker.

Behandel de stroom informatie die de hele dag voorbij tettert — inclusief een blogpost als deze — als een rivier waar je af en toe wat uit pikt.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie