in Dagelijks

Een wereld zonder e-mail

Ik geef gelijk toe dat ik dit boek van Cal Newport (nog) niet heb gelezen: A World Without E-mail. Maar op basis van de titel en blurbs kun je wel inschatten waar het over gaat.

E-mail — asynchrone een-op-een of een-op-veel communicatie — kent zijn plek in deze wereld, echter we zijn, net als met zoveel andere dingen, weer eens doorgeslagen in het gebruik er van. En waar e-mail een middel zou moeten zijn, lijkt het in onze tijd wel een doel op zich geworden. Als je maar veel mailtjes verstuurt en verwerkt dan lijkt het al gauw of je goed bezig bent!

Toch zijn er voorbeelden dat het ook anders kan. Ik noem er drie (naast bovenstaande boek):

Donald E. Knuth

Wereldberoemde wiskundige / informatica-geleerde Knuth was al gestopt met gebruik van email vóór het WWW begon: in 1990. Na 15 jaar vond hij het wel welletjes.

Stripe

Het betalingssoftware bedrijf van de twee Ierse broers Collision staat er om bekend dat er feitelijk geen e-mail bestaat in hun bedrijf. Of, het is er wel: maar iedereen kan alles van iedereen lezen. Waardoor het meer op een open documentatie systeem lijkt dan e-mail.

Automattic

Het bedrijf achter WordPress van Matt Mullenweg probeert op een vergelijkbare manier het net als Stripe ook zonder e-mail te doen. Alle communicatie is open en e-mail bestaat feitelijk niet. Ze gebruiken het zelf ontwikkelde P2 systeem hiervoor. Matt vertelt hierover in verschillende podcasts.

Donald E. Knuth is waarschijnlijk de meest bekende levende informaticus. Stripe is 95 miljard dollar waard en Automattic 7.5 miljard.

De les is: dat je ook succesvol kan zijn zonder e-mail. En mijn definitie van succesvol is ‘iets van waarde maken’.

Iets om over na te denken als je vandaag weer door je inbox heen aan het ploegen bent: ben ik nu iets van waarde aan het maken?

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

Webmentions

  • Ik hou van de elite - Jan van den Berg

    […] iedereen van wie ik denk iets te kunnen leren hoort vaker wel, dan niet bij de elite. Van Donald Knuth tot Bob Dylan tot David Foster […]