in Dagelijks, Tech

Geven en nemen

In maart 2020 had ik iets nodig om niet gek te worden. Iedereen zat thuis en het waren onzekere tijden. Ik maakte toen in de avonduren een stukje software dat ik zelf nodig had en noemde het Cruddiy.

Als in CRUD Do It Yourself. Maar de naam is ook een knipoog naar de betekenis van het Engelse woord: cruddy. Want de code was een beetje aan elkaar geknoopt, maar het werkte!

Cruddiy is een code generator. De PHP code die het genereert is perfect. Maar de PHP code om die code te maken echter… die kan wat werk gebruiken. Maar dat was minder interessant, ik was immers de enige gebruiker.

Toch publiceerde ik het in april op GitHub onder de AGPL-3.0 licentie (zodat iedereen het kan en mag gebruiken) en er bleken meer mensen behoefte aan te hebben. Zo kreeg ik meer dan 100 comments en bedankjes op de originele blogpost. En het project verzamelde 100 sterren op GitHub en recent zelfs 200 sterren.

Af en toe sleutelde ik er nog wat aan en er kwamen meer verzoekjes voor verbeteringen binnen dan me eigenlijk lief was. Ik was zelf al weer verder. (En ik dacht zelf misschien ook wel een beetje dat de behoefte aan een tool als deze inmiddels door ChatGPT vervangen kon worden?)

Hoe dan ook: ik deed er eigenlijk niet veel meer aan.

Totdat er iemand was die de ene na de andere PR en bug report begon te sturen. Die ik dan controleerde en mergde met de master branch die ik beheer.

Maar dit werden steeds meer en meer verzoekjes.

Want dit was (en is) hoe mijn mailbox er de afgelopen weken ’s ochtends uit zag:

Lang verhaal kort, ik heb deze meneer (of mevrouw?) afgelopen weekend rechten gegeven op de Cruddiy repository. En deze persoon is als een malle verbeteringen aan het aanbrengen:

  • Vertalingen
  • Fixes
  • Nieuwe functionaliteit
  • Developer instructies
  • En meer

Het is gekke gedachte. En het is ook een leap of faith. Want ik weet vrijwel niets van deze persoon, behalve één ding: hij (zij?) wil Cruddiy verbeteren.

Ik had nog even gedacht, misschien moeten we een video call ofzo opzetten dat we elkaar leren kennen. Maar, dat hoeft eigenlijk helemaal niet. Ik zie immers wat hij (of zij?) doet.

Ik hou van het internet en open source.

Laat een reactie achter

Reactie