in Dagelijks, Travels

Hamburg dag 1

Wanneer je naar Berlijn reist, kun je — afhankelijk van hoe je rijdt —- langs Hamburg komen. Deze bekende havenstad is in mijn hoofd verbonden met The Beatles, dus de keuze was snel gemaakt.

Hamburg is 2,5 uur rijden vanaf Berlijn en het grote voordeel is dat je daarna nog maar 4 uur hoeft. Hamburg is dus een perfecte tussenstop om nog een dag door te brengen wanneer je op terugreis bent van Berlijn.

We parkeerden vlak bij de Sint-Michielskerk. Een schitterende Lutherse kerk waar een koor aan het zingen was. Ik verstond het niet, maar kende de melodie zeker.

Maar er waren wel heel veel mensen? Was dat altijd zo hier? Wat bleek: wij vielen met onze neus in de boter. Dat werd duidelijk toen we iets verder liepen naar de haven.

Zonder dat we het wisten bleek het Hafengeburtstag. Tienduizenden mensen, honderden kraampjes, food trucks, live muziek, kermis, versierde boten. Een soort vlaggetjesdag x 1000. Het was schitterend mooi weer dus er hing een algehele gezellige sfeer.

Wij hebben ons vooral op de haven en boulevard gehouden. Maar pas na een kort bezoek aan de Reeperbahn. Daar staat immers het kunstwerk van The Beatles op Beatles-Platz.

Het contrast met de kerk kon niet groter. De Reeperbahn is de rosse buurt van Hamburg. Het kunstwerk staat ongeveer aan het begin (of eind?) van deze bekende straat. En het is een mooi werk, maar het doet erg armzalig aan. Niet het werk zelf. Maar alles er om heen. Glas, peuken, stickers en algehele smerigheid en het staat direct tegenover een stripclub (waardoor je bijna geen goeie foto kan maken). Ook het pleintje voor de sculpturen —wat een LP moet voorstellen met in de groeven diverse hits van The Beatles — was zo schaverottig en halfgebakken met gestolen stukken dat ik zelfs vergat om er een foto van te maken.

Het mooiste van het werk vond ik denk ik de Beatle op het hoekje. Dit is natuurlijk Stuart Sutcliffe. De vijfde Beatle (een titel die hij deelt met Pete Best). De kenners weten het. Maar voor wie het niet weet: Stuart was de goede vriend van John Lennon, én de oorspronkelijke bassist van The Beatles. Stuart was er ook bij in Hamburg, maar overleed kort nadat hij uit The Beatles stapte én dus voordat ze beroemd werden. Zijn silhouet kijkt naar de andere vier.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie