in Dagelijks

Het Anton Syndroom

In de categorie hier-is-nog-geen-Nederlandse-wikipedia-pagina van: het Anton Syndroom.

Het Anton syndroom is een symptoom van een vorm van hersenschade, waardoor mensen die letterlijk blind zijn, niet in staat zijn om te erkennen dat ze blind zijn. Patiënten zeggen dat het licht uit is, of dat ze zich bevinden in een donkere kamer, of dat ze hun bril niet bij zich hebben. Alles behalve dat ze blind zijn. Maar als je een vuist vlak voor hun gezicht zou houden, zouden ze niet eens knipperen met hun ogen.

Het is dus niet een kwestie dat ze denken dat ze mensen voor de gek moeten houden (met smoesjes), ze zijn er oprecht van overtuigd dat ze niet blind zijn, terwijl ze dat wel zijn.

Het was filosoof Seneca die ooit al eens een geval hiervan beschreef. Maar het was neuroloog Gabriel Anton die het de naam gaf. En de bekende serie House M.D. deed ooit een duo aflevering over dit zeer bijzondere syndroom.

Hoewel het slechts om tientallen geclassificeerde gevallen gaat, vraag ik me altijd af: als dit kan en bestaat, welke varianten van het Anton syndroom zijn er nog meer? Waar zijn we blind voor dat we niet willen/kunnen zien?

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie