in Dagelijks

Ken je gereedschap

Een timmerman weet in welke situaties hij een invalzaag of cirkelzaag moet gebruiken. En hij kent de verschillen tussen de verschillende boor- en schroefstanden op een schroefboormachine. En hij weet wat al die getalletjes betekenen op die draairing (ik wist dit tot voor kort niet).

Logisch dat een timmerman zijn gereedschap kent, toch? Maar hoe goed ken jij je gereedschap? Specifiek gereedschap in de vorm van software?

Software is net zo goed gereedschap en gereedschap moet je altijd leren gebruiken.

Vim is een bekend voorbeeld van software die niet makkelijk is om te leren, én waar je eindeloos nieuwe dingen kan blijven leren. Maar de meeste software is zo gebouwd dat absolute beginners er ook iets mee kunnen doen. Maar het jammere is dat de meeste mensen dat niveau vervolgens nooit ontstijgen.

Hoeveel functies van Word gebruik je vs. hoeveel functies er zijn? Ik denk minder dan 10%. Maar die functies zijn er voor een reden.

Ik zag deze week Joel Spolsky in een talk uitleggen wat je nog meer met Excel kan (kijktip!). En ik las hoe hoe Michael Lopp Slack gebruikt. En zag een video hoe je MS Teams écht goed kan gebruiken. Dat was allemaal deze week. Ooit zag ik dit filmpje van Ali Abdaal waarin hij vertelt over CTRL-BACKSPACE. En dit gebruik ik nu ELKE dag.

Wat dit allemaal zegt is dit: gereedschap moet je leren gebruiken. Denk niet omdat je een spreadsheet in elkaar kan zetten, dat je weet hoe Excel werkt. Of wanneer je berichtjes met Slack of Teams kan sturen dat je er bent. Of omdat je hele leven al op keyboards loopt te typen dat je efficiënt kan typen.

Denk er eens over na: welke software gebruik jij vaak? En hoe goed DENK je dat die software echt kent? Zoek eens een filmpje op met tips of een blog over die software: ik garandeer je dat je in een paar minuten iets kan leren wat je vervolgens heel vaak gaat gebruiken en je leven en werk een stuk makkelijker of plezieriger maakt.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie