in Dagelijks, Podcasts

Laat me je een verhaal vertellen

Eén van de avatars op deze site is een foto van mij in een onderonsje met Walter Isaacson. Op de foto signeert deze bekende biograaf zijn boek over Da Vinci, en onder mijn arm heb ik zijn biografie over Steve Jobs met (daarachter) The Innovators. Deze laatste, is één van mijn favoriete boeken ooit.

Je kan dus zeggen dat ik fan ben van Walter. En Walter heeft weer een nieuwe biografie geschreven. En wel over niemand minder dan Elon Musk.

Zo’n zes jaar geleden las ik de biografie van Ashlee Vance over Musk, en schreef daar (natuurlijk) een blog over. Maar er is veel gebeurd in die tussentijd met Musk. Heel veel. Tijd voor een nieuwe biografie dus.

Als iemand anders dan Walter deze biografie had geschreven, dan had ik deze waarschijnlijk niet per se willen lezen. Nu wel, ik heb er alleen geen haast bij.

Ik lees dus graag Walter zijn boeken. En ik luister graag naar zijn New Orleaanse tongval. Dus toen hij aanschoof bij Lex Fridman kon je er op rekenen dat het een goeie aflevering zou worden.

Het is een aflevering die boordevol zit met interessante ideeën over bijvoorbeeld creativiteit of waarom sommige mensen zo succesvol zijn of hoe je een goede biografie schrijft.

Maar wat de aflevering vooral zo goed maakt is dat Walter heel open is over zijn eigen tekortkomingen. En dat is een welkome afwisseling van podcastgasten die op hun eigen toeter blazen.

Als er één zin is die deze aflevering samenvat zijn het de volgende zes woorden: ‘let me tell you a story’.

Het is wat Walter boven zijn bureau wil hangen, het is hoe hij het schrijven van een biografie benadert. Het is waar ik ook zelf al eerder over schreef. Niet preken, verhalen vertellen. Daar gaat het om.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

Webmentions

  • Zonder huur in mijn hoofd - Jan van den Berg

    […] schreef ik over Walter Isaacson. Eén van mijn favoriete biografen, maar waarschijnlijk niet de beste. Dat zijn namelijk twee […]