in Dagelijks

Le Premier Serveur Web

Eventjes kneep ik em, hij zou er toch wel staan? Waar zou ie anders moeten staan? We zijn bij CERN in Genève. Het Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (Europese Raad voor Kernonderzoek).

Hier staan deeltjesversnellers en wordt onderzoek gedaan naar anti-materie en het ontstaan van het universum, de oerknal, en meer van dat soort dingen. Allemaal interessant, maar voor mij is CERN vooral verbonden met één heel ander belangrijk ding. In 1989 werd hier het World Wide Web bedacht en ontwikkeld door Tim Berners-Lee.

Hij deed dat op een NeXT computer. De destijds vrijwel onbetaalbare computer van het bedrijf dat Steve Jobs was begonnen nadat hij bij Apple was ontslagen. De NeXT was een zeer krachtige machine voor die tijd. En misschien was dat wel wat Tim Berners-Lee de inspiratie gaf om het WWW te ontwikkelen.

Het World Wide Web is eenvoudig gesteld: een set afspraken bovenop het internet. Het internet (wereldwijd onderling verbonden netwerken van computers) bestond al sinds begin jaren 70. En dat werkte al. Denk bijvoorbeeld aan e-mail en nieuwsgroepen. Het WWW — een browser, een webserver en HTML — dat was nieuw. Het WWW is dus een manier om bestanden (HTML webpaginas) uit te wisselen met elkaar (via een server) die iedereen kan bekijken (met een browser).

Tim bedacht en ontwikkelde al deze elementen op zijn NeXT machine (leuke is dat delen van de eerste code nog steeds beschikbaar zijn). En zijn NeXT machine was dus ook er de allereerste webserver ooit. Inmiddels draaien er vele honderden miljoenen webservers, die ons leven elke dag beheersen en deels bepalen.

Maar het begon allemaal met deze ene NeXT machine van Tim Berners-Lee.

En hij staat er.

Achterin. In een hoekje. Maar hij staat er.

De significantie van dit ene apparaat is wat mij betreft niet te overschatten. Onze wereld veranderde immers voorgoed. Er is een voor en een na. Het was de oerknal van onze tijd. En het is allemaal terug te herleiden naar die ene man en zijn computer. Ik stond er bij en liet dat even op me inwerken. Het deed wat met me. En daar wil ik het bij laten.

Momentje hoor

Hierna hadden we een workshop over luchtdruk. Eén van de presentatoren vertelde en-passant dat hij oud-CERN medewerker was. Dus ik knoopte natuurlijk even een praatje met hem aan: of hij Tim kende? Natuurlijk! Ze deelden een kantoor. En hij was dus één van de eerste testers van het WWW. Sterker nog; de beroemde sticker op de NeXT is zijn handschrift.

This machine is a server. DO NOT POWER IT DOWN!!

Er zit een leuke anecdote aan deze sticker en de beste man beloofde dat wanneer ik zijn naam op Youtube zou intikken, dan zou ik een filmpje van hem vinden. Dominique Bertola. Supersympathieke kerel.

Wat een dag.

Laat een reactie achter

Reactie

  1. Cool dat je daar kan kijken en snap dat je enthousiast was!
    Maar was Berners-Lee niet ook de juiste man op de juiste plek? Oftewel, als hij er niet was geweest, had dan niet iemand anders iets vergelijkbaars gedaan?

    • Zeker maar dat is altijd zo. Zo heeft Linus ook altijd gezegd, als de BSDs hun zaken eerder op orde hadden gehad was er geen Linux geweest. En Tim zijn beeld van documentuitwisseling via hyperlinks was feitelijk ook al een ouder idee, die ook op allerlei andere manieren tot stand had kunnen komen. HTML was ook geen gegeven, Tim had ook naar SGML gekeken (wat toen ook al bestond). Geschiedenis is nooit een rechte lijn en altijd rommeliger dan je denkt en had altijd meerdere afslagen kunnen nemen. Juist daarom is het ook zo mooi: in dit geval is het zo direct aanwijsbaar, het gebeurde toen en hier.

  • Gerelateerde content per tag