in Music

Mag het ook een miljoentje meer zijn?

Afgelopen week bereikte mijn YouTube account meer dan één miljoen views! YouTube is een prachtig fenomeen en ik ben blij dat we in zo’n tijd leven. Iedereen kan 1 miljoen mensen bereiken. Maar andersom kan ook. Ik kan met 1 klik miljoenen video’s bereiken. Denk daar maar eens over na. Het is magisch.

Anyway, als fervent youtuber kom ik geregeld video’s tegen die die miljoen nog niet gehaald hebben en wat eigenlijk jammer is. Daarom een eerbetoon aan een aantal kunstige video’s waar ik zelf vaak naar terug grijp en die nog géén miljoen views hebben.

(Vaste blog lezers zullen misschien wat favorites herkennen die al vaker de revue hier gepasseerd hebben.)

Regels is wel dat het min of meer de officiële video van het specifieke nummer moet zijn (dus geen obscure live opnames). Dus de eerste video die je voor je neus krijgt als je zoekt op dat nummer. En nog een regel: ik laat mijn all-time favorite 80s bands even buiten deze lijst en het italo disco genre ook anders komen we nooit aan een eind.

We beginnen met Tamer Animals van Other Lives. Fantastische track. Verder onbekende band. Rekken het nu tot ruim 400.000 views. En dat is te krap voor dit mooie, tilt shift en slightly odd videotje. Tijd vreet aan iedereen.

400k views is dan wel geen miljoen maar wel veel maar dan de 2000 views van de volgende video. Deze video van Teen Mom staat net een half jaar op YouTube en verdiend toch echt wel veel meer views. Soort Happy Days maar dan met een 80s walkman op je harses.

Verder dan met Chromatics. Ook al op deze blog in het lijstje best-of-2012. Kaleidoscopisch clipje. Past goed bij het nummer.

Het volgende nummer is gelijk een uitzondering op mijn eigen regel. Het is een live opname. Maar dat komt omdat er geen officiële video van is. Iedereen had het een paar jaar geleden over Yeasayer en toen zakte de aandacht een beetje. Misschien komt dat omdat het een nogal ondefinieerbare band is. Ze hebben een soort van gezond gebrek aan hun eigen genre (is there such a thing as too hipster for your own good?) Maar de muziek is goed en dit nummer draai ik misschien in 2080 nog steeds. De volgende uitvoering is niet echt heel strak maar het is echt een band. Het studio-tje schudt uit zijn scharnieren.  42.000 views.

Dan de onverwoestbare, en (inmiddels) grijzende langharige skatende rockers van Dinosaur Jr. De band bestaat al 30 jaar, was een tijdje weg maar maakt sinds een paar jaar weer platen. Deze is van vorig jaar. Met een filmisch clipje over vader liefde vs. kalver liefde ofzo in een Amerikaanse supermarkt. Altijd een goed decor.

Van oude rockers naar iets heel nieuw. Nu nog een half miljoen views maar CHVRCHES gaan vast door de miljoen heen. Luister maar. Synth claps, meisjesstem, broeierig refrein, alles.

http://www.youtube.com/watch?v=QxxUEzOvU-Y

Dan Port O’Brien met My Will is Good. Nog geen 100.000 views. Fijne muziek en de clip heeft een hoog Wes Anderson gehalte. Veel slo-motion shots van kids in hun gymkleren terwijl er verder eigenlijk geen hol gebeurd. Dig it.

Van de trommel van PoB naar Fleet Foxes. Rete populaire band natuurlijk. Maar toch is er één officiele video van ze die nog geen miljoen views heeft. Het is dan ook een bijzonder animatie clipje en door de overgang in het midden lijken het wel 2 verschillende nummers. Misschien stoot dat wat mensen af. Maar ik mag deze video graag luisteren. Het is wat aparts.

Dan toch nog even iets Nederlands. Ook al vaker op piks.nl voorbij gekomen. Neerlands hoop wat mij betreft. Net aan 100.000 views. Stop die maar in je zak.

Small Black. Wellicht m’n most favorite uit deze lijst. Ik kan geen ander voorbeeld noemen van een nummer waarbij tekst en muziek en clip so.very.much bij elkaar passen. Schitterend gedaan. 12.000 views. Schande.

Dan sluit ik af met een personal favorite (hee dat zijn ze allemaal). Nou een local favorite dan. Timber met Wanna Walk. Stoner rock, bij gebrek aan betere genre betiteling. Het talent zit niet alleen in koren op Urk. Dit rocked en rolled tot en met. De hele wereld zou dit moeten luisteren. 87 views.

Laat een reactie achter

Reactie