in Dagelijks

Mick 80

Ik zag maandag Start Me Up op TV en vroeg me af hoe oud dit nummer nu eigenlijk was.

Ik wist namelijk dat het in 1995 voor heel veel geld werd gebruikt door Microsoft ter promotie van hun nieuwe Windows 95 besturingssysteem. Die had namelijk een Start knop. Snapt u?

Maar de clip van Start Me Up leek me jonger dan 1995, maar niet jaren 70 jong. En zeker geen jaren 60. Dus het moet wel jaren 80 zijn. Het feit dat ik de clip zag op MTV 80s was ook een grote hint.

Je ziet de de band, gepokt en gemazeld, in een eenvoudige setting. De kleurenclip is vooral Mick in een lila outfit die heel erg Mick Jagger aan het doen is. En, Mick laat al wat rimpels zien. Ze zijn duidelijk al wat ouder.

Hoe oud zou Mick hier zijn?

De clip is van 1981. Dat is 9 jaar na Exile on Main St. wat hun 10e album was (en door velen als hun beste wordt gezien). En dat was 16 jaar na deze. Toen Mick 22 was (!).

Uit The Darjeerling Limited

Start Me Up is dus 42 jaar oud. En Mick had destijds dus al ongeveer 2 levens van een gemiddelde rockster achter de rug.
In de Start Me Up clip zal hij dus 38 zijn. Jonger dan de helft van zijn leven. Want gister werd hij 80.

Er zijn een aantal dingen waar ik altijd aan moet denken als ik aan deze band denk. Zo denk ik dan aan hun grootste fan. Die werd niet ouder dan 51.

Of aan de vrouw van Keith Richards, dochter van een predikant en zelf ook gelovig. In zijn memoires Life vertelt Keith over de nogal bijzondere relatie met z’n schoonfamilie.

Maar ik denk ook aan dat moment dat founding member Brian Jones net in een zwembad was gevonden. Dood. En dat de band 2 dagen later gewoon weer op het podium stond. In Hyde Park. En na een kort gedicht van Shelley voorgedragen door Mick, trapten ze het concert af met valse gitaren en een springende Jagger.

Een nieuwe fase van hun band was begonnen.

Toen ik dat een aantal jaren geleden zag, wist ik: deze man stopt pas met optreden wanneer hij dood gaat.

Laat een reactie achter

Reactie