Neerlands’ beste liedjesschrijver was zoals bekend ook columnist. En hij schreef wel meer, maar dit boek was mij volstrekt onbekend. En dat is jammer, want hoe gruwelijk de onderwerpen ook zijn, het is een erg onderhoudend én informatief boek.
Twaalf spraakmakende moordzaken uit de Nederlandse geschiedenis. Toegegeven, ik kende er maar een paar. Met rake zinnen en treffende observaties brengt Nijgh niet alleen de feiten, maar weet knap elke moord in een geschiedkundig kader te plaatsen. Waarom dominees vaak dichter waren of waarom prostituee moorden op weinig aandacht konden rekenen, of waarom bepaalde zaken juist wél veel aandacht kregen in ‘preuts’ Nederland.
Nijgh vertelt het allemaal moeiteloos, of het nu recente zaken zijn of al meer dan 1200 jaar geleden gebeurd is. Wat opvalt is zijn moeiteloze, maar zeer heldere schrijfstijl. Hij heeft maar weinig woorden nodig om een beeld te schetsen.
Voor wat de feiten betreft, deze zijn –zij het zonder Nijghs waardevolle duiding — tegenwoordig prima op Wikipedia terug te vinden. Twee zaken sprongen er voor mij uit als even gruwelijk als verbazingwekkend. Een gifmengster die meer dan 100 mensen (!) vergiftigde en het verhaal van Marietje Kessels.