in Dagelijks

Nerveus over ChatGPT

In december schreef ik meerdere keren over ChatGPT en sindsdien houden de ontwikkelingen ervan me elke dag bezig.

Maar om te voorkomen dat deze blog een ChatGPT blog wordt, schrijf ik er niet (te) vaak over, hoewel het simpelweg de meest significante ontwikkeling in jaren is, met de potentie om het leven van veel mensen te veranderen (NB: ik heb nog nooit een blogpost met GPT gemaakt!).

De ontwikkelingen gaan onwaarschijnlijk hard. Het is eigenlijk niet bij te houden. Elke dag zijn er meerdere updates, verbeteringen, nieuwswaardigheden op gebied van AI. Of dat nou ChatGPT, GPT4, de OpenAI API, Midjourney, Bing integratie, Whisper, Lex of wat dan ook, het gaat allemaal zo hard en het kan nu al zo veel.

En bij al die ontwikkelingen denk ik dan de hele tijd: we staan nog maar aan het begin van de hockeystick. WATTBA.

Maar ik geef eerlijk toe, het maakt me ook een beetje nerveus. Natuurlijk zie ik de vele kansen. Maar wat we nu meemaken is van zo’n andere orde en twee vragen blijven onbeantwoord:

  • Waar eindigt dit? Niemand weet het. AGI? Natuurlijk, maar hoe lang nog? En vooral; wat dan?
  • En de aansluitende vraag: wat gaat dit nu precies allemaal betekenen?

Het speculeren over die twee vragen brengt een bepaalde nervositeit met zich mee. Het kan veel kanten op.

Het gekke is dat het leven gewoon lijkt door te gaat, er is een glimps van een wereldschokkende techniek ge├»ntroduceerd die de fundamenten van onze samenleving drastisch zou kunnen veranderen — en waar ondertussen heel veel mensen inmiddels kennis van hebben genomen — maar vervolgens gaan we gewoon weer over tot de orde van dag.

Ik deed gister een rondje en luisterde ondertussen naar de podcast hieronder met de CEO van OpenAI. En wanneer je dan tijdens het wandelen naar wereld kijkt — mensen die voorbij fietsen, mensen in huiskamers, mensen die gewoon met hun leven bezig zijn — dan is er een deel van mij dat denkt: weten jullie dan niet dat de wereld op het punt staat te veranderen?

Maar een ander deel denkt: morgen is er weer een dag.

(Letterlijk de minuut nadat ik dit getypt heb lees ik dat ik niet de enige ben die nerveus wordt van de ontwikkeling in AI.)

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

Webmentions

  • GPT-4o - Jan van den Berg

    […] Nerveus over ChatGPT […]