in Dagelijks

Niet zo top edit in Top Gun Maverick

Ik ben denk ik niet heel gezellig om een film mee te kijken. Want ik heb de neiging om hardop foutjes aan te wijzen die ik voorbij zie komen. En wie wil dat nou horen?

TV series en films hebben vaak heel veel van dit soort foutjes en mijn brein is gewired dat dit soort dingen meer opvallen dan bij iemand anders denk ik. Mijn vrouw is het inmiddels gewend.

In negen van de tien gevallen zitten die foutjes in een dialoog wanneer de camera heen en weer wisselt. Hee, die hand zat in het ene shot nog zo, in het andere shot is de hand weg etc.

Meestal zijn het dit soort kleinigheden, maar soms grotere dingen zoals plotfouten of andere inconsistenties. En die zijn kwalijker: want die kunnen je uit een film halen, omdat de sluier van fantasie op die manier keihard weggetrokken wordt.

Zo zag ik dit weekend Top Gun Maverick. De film koste 170 miljoen dollar om te maken en leverde krap 1,5 miljard (!) op. En, het zit vol foutjes. Veelal technische fouten die alleen opvallen wanneer je piloot bent. Dat is nog niet zo erg, want ik heb daar geen kaas van gegeten.

Maar er viel me ook een grote, gapende inconsistentie op. Zo eentje dat je aan jezelf gaat twijfelen of je een stuk heb gemist. Gelukkig is er dan de site moviemistakes.com. Ik had het toch goed gezien: ’the editting has been screwed up’.

Wat de les hier is: zelfs bij projecten van 170 miljoen maken ze dus deze (basic) fouten, en een tweede les: ondanks die fout leverde de film alsnog 1,5 miljard op.

Een andere les is dit: ik heb helemaal niks tegen mijn vrouw gezegd en we hadden een leuke avond.

I also respectfully disagree

Laat een reactie achter

Reactie