in Dagelijks, Podcasts

Pink over spijt

Daniel Pink stelt in zijn nieuwste boek dat spijt een nuttige emotie kan zijn.

Spijt wordt natuurlijk veelal gezien als negatieve emotie, net als bijvoorbeeld angst. Maar iedereen snapt dat angst ook nuttig kan zijn: wanneer je je bevindt in een brandend huis, dan is het de emotie angst die zorgt dat je naar buiten rent.

Meestal proberen we door het leven te gaan om zo min mogelijk spijt-momenten te creëren. Sommige mensen maken er zelfs een levensmotto van. Het zijn de mensen met “No regrets!” getatoeërd op hun arm.

Maar Pink stelt dat mensen een portfolio aan emoties zouden moeten: van alles een beetje. Ook van spijt. Enerzijds omdat spijt de meest voorkomende emotie is bij mensen, je kan normaal geen leven hebben zonder spijt. En anderzijds omdat het een nuttige emotie kan zijn, zo stelt hij.

Het hebben van spijt eist namelijk heel veel cognitieve vaardigheid. Spijt is de emotie waarbij je terug reist in de tijd, een moment herbeleeft, nadenkt over een alternatief scenario (wat had je liever wel of niet gedaan) en je stelt je een andere toekomst voor. Best ingewikkeld!

Het kunnen maken van deze complexe gedachtesprongen is waarom spijt bij kinderen tot een jaar of 6 nog niet bestaat. Hun hersens zijn hiervoor nog niet voldoende ontwikkelt.

Wat Pink voorstelt is om deze vorm van cognitieve intelligentie te gebruiken om NU betere keuzes te maken. Wat je aantrekt, wat de kleur van je nieuwe auto is: dat maakt allemaal niet uit over 10 jaar. Daar ga je geen spijt van krijgen. Je gaat wel spijt hebben wanneer je iemand niet gebeld hebt, of wanneer je niet naar die begrafenis bent geweest.

Omdat spijt dus vooral achteraf complexe wat-als scenarios kan doorwerken, stelt Pink: gebruik dezelfde vermogens om vooruit te denken. Gaat jouw toekomstige ”ik” over 10 jaar blij zijn met jouw keuzes vandaag: over wat je eet, of de opleiding die je kiest, of dat je nu wel of niet dat rondje gaat hardlopen?

Lees en luister hier meer:

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

  • Over spijt en moed - Jan van den Berg

    […] aanleiding van de blog gister, Pink merkte nog iets op over […]